Twente ligt in Oost-Nederland. De bewoners heten Twentenaren of Tukkers. In het westen en noorden grenst Twente aan de Overijsselse streek Salland met de Regge bij Nijverdal als grens.
In het zuiden grenst Twente aan de Achterhoek in Gelderland en in het oosten aan het Duitse Grafschaft Bentheim. Het riviertje de Dinkel is hier de natuurlijke grens.
De geschiedenis van Twente
Twente was tot ver in de 20e eeuw het centrum van de textielindustrie. Het begin jaren ’30 aangelegde Twentekanaal verbindt de regio met de IJssel. Op die manier konden schepen met kolen uit Limburg naar de stoomweverijen. Twente was daarna niet langer afhankelijk van Duitse kolen.
Vakantiehuisje in Twente
Een vakantiehuisje in Twente is de uitgelezen plek om de oer-Hollandse natuur te verkennen. Maar ook om tripjes je maken bij onze oosterburen. Twenten zijn gastvrij en vertellen je graag over hun geliefde streek. Ook jij kunt je laten verassen door Twente.
Zo’n 1000 geleden kwam Twente in de greep van de Utrechtse bisschoppen. Het ging het deel uitmaken van het Oversticht. In de Middeleeuwen heerste eerst een graaf – een ambtenaar van de bisschop – over Twente vanuit zijn residentie in Goor.
Het gezag van de graaf ging later over op een drost die door de bisschop werd benoemd. In de 11e of 12e eeuw werd de streek rond Emlichheim van Twente afgescheiden. Het is toegevoegd aan het graafschap Bentheim in Duitsland.
Acht Twentse plaatsen kregen ooit stadsrechten:
Oldenzaal was in de Middeleeuwen de grootste en belangrijkste stad van Twente.
In de Middeleeuwen kende Twente verscheidene kloosters, zoals het Sint-Catharinaklooster in Almelo, het Sint-Agnesklooster in Oldenzaal en het Stift te Weerselo. Na de Reformatie zijn de kloosters opgeheven. De goederen zijn ingepikt door de Staten van Overijssel. Alleen het Stift is blijven bestaan als instelling voor adellijke jongedames.
De 17e en 18e eeuw
In de jaren 1650 zijn er verscheidene patriciërshuizen gebouwd in Twente. Het Reijgershuis in Delden is inmiddels afgebroken. Het Cremershuis te Ootmarsum en het Palthe- en het Michoriushuis in Oldenzaal zijn ook mooie voorbeelden.
Het landschap van Twente is erg divers. U vindt er kleinschalige coulisselandschappen en bosgebieden. Daarbij zijn er rivierlandschappen, landgoederen en polders. Elke paar kilometer komt u wandelend, kanoënd, fietsend, of in de auto nieuwe landschappen en andere natuur tegen. Dat zorgt ervoor dat u zich hier niet snel zult vervelen.
Gezelligheid troef in Twente
Twente staat bol van de gezellige stadjes en dorpjes. Het zijn stuk voor stuk leuke plaatsjes voor een bezoek tijdens uw vakantie in Twente in een vakantiehuis met privé zwembad.
Als eerste Haaksbergen. Dat heeft een compact en gezellig centrum met sfeervolle terrasjes en leuke boetiekjes. Direct buiten het centrum staat u in no-time in de bossen of op de heide, vlak bij de Duitse grens.
Vanuit Haaksbergen bent u in een vloek en een zucht in Oldenzaal of Enschede. Oldenzaal is een oude Hanzestad en heerlijk om doorheen te wandelen. U wandelt langs imposante kerken, rijksmonumenten en oorlogsmonumenten.
Enschede is groter dan Oldenzaal en heeft een bekoorlijk oud centrum. U vindt er een keur aan winkels en sfeervolle pleinen met terrassen. U kunt er naar het Rijksmuseum Twenthe, of door het prachtige Abraham Ledeboerpark slenteren. Dit park vindt u aan de noordwestkant van het centrum.
Als u een vakantiehuisje in Twente huurt, moet u bijna verplicht even de grens met Duitsland over. Die is namelijk voorzien van heerlijke groene natuur. De natuur wisselt af met culturele hoogtepunten en gezellige stadjes en dorpen. Ze zijn stuk voor stuk uw aandacht meer dan waard.
In Bad Bentheim staat een burcht. Vanaf haar muren en torens heeft u een lieflijk uitzicht op de bosrijke omgeving. Hier kunt u perfect wandelen en fietsen zonder te grote hoogteverschillen. En wat is er dan lekkerder dan ’s avonds even het zwembad in te plonsen bij uw vakantiehuis?
Of u bezoekt het ‘Kurpark’. Dit wellnessresort ligt in de bossen rondom Bentheim. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen en u compleet te ontspannen.
Vliegveld Twente
Een kleine 100 jaar geleden hebben de Twentse textielbaronnen een vliegveld gebouwd. Dit grasveld met startbaan diende ter verbetering van de verbinding met de Randstad. Als er geen vliegverkeer was, graasden er schapen.
In de Tweede Wereldoorlog zagen de Duitsers brood in vliegveld Twente. Ze bouwden het uit tot 2.000 hectare. Daarbij bouwden ze barakken en officierswoningen die uitblinken in ‘camouflage-architectuur’. De Duitsers bouwden op afstand van het vliegveld kampen met legergebouwen, zodat het vliegveld op een boerderij leek. Die unieke gebouwen staan er nog.
Tijdens de Koude Oorlog huisvestte het vliegveld twee squadrons. Vandaar de enorme hangars en shelters voor F16’s. Daarbij kreeg vliegveld Twente een startbaan van bijna drie kilometer. Dit is een van de langste van ons land en geschikt voor bijna elke type vliegtuig.
Sinds 2016 is het zuidelijk deel van het vliegveld onderdeel van het landelijke natuurnetwerk en open voor publiek. In 2017 is het vliegveld hernoemd tot Twente Airport. Door de week maken vooral zakelijke reizigers er gebruik van. In het weekend kunt u er met u eigen vliegtuig heen en is de zweefvliegclub actief.
Het landschap is kleinschalig gebleven. Veel gebouwen staan er nog. Ze zijn met behoud van het cultureel erfgoed omgebouwd tot bedrijfsruimtes. De vroegere vliegbasis is nu een woonpark met nieuwe natuur en een evenemententerrein.
Bezienswaardigheden in Twente
U ziet tijdens wandelingen in Twente veel kapelletjes onder de bomen. Ze hebben hun oorsprong in de kerstening. Voordat de Twenten werden bekeerd tot het christendom, geloofden zij in Germaanse goden. De Germanen zagen de meiboom als teken van vruchtbaarheid voor flora en fauna.
Na de kerstening in de 8e eeuw zijn veel meibomen gekapt om de Germaanse rituelen te stoppen. Later kreeg de meiboom een plek in het christendom. Er is bij veel bomen een Mariakapel of kruisbeeld geplaatst. Zo wilde men de suprematie van het christendom ten opzichte van de heidense geloven laten zien.
Twentse molens vertellen het verhaal over vroegere productiemethoden. Watermolen De Mast in Vasse is een oliemolen. Met een oliemolen pers je olie uit zaden en maal je koren. Ook de windmolens Frielink in Fleringen en Oude Hengel in Ootmarsum zijn korenmolens. De molens zijn karakteristieke objecten in het landschap en tot een honderd jaar geleden nog volop in gebruik.
Dit soort erfgoed vergroot de natuur- en cultuurhistorische waarde van het landschap in Twente. De molens staan synoniem voor de Twentse geschiedenis en zijn een belangrijke verbindende factor. Prachtig om een dag aan te besteden vanuit uw vakantiehuis met zwembad, want de Twentse molens zijn rijksmonumenten.
De Marke en de Markestenen
Het bestaan van grensstenen die marken markeren is bij weinig mensen bekend. De Marke, of Markegenootschap, of Boermarke, was een middeleeuws collectief van grotere boeren. Gezamenlijk reguleerden zijn het beheer en gebruik van hun gemeenschappelijke gronden. Het woord ‘Marke’ betekent letterlijk grens of scheiding. Het wordt ook gebruikt om het gebied mee aan te geven dat bij een dorp hoort.
In Twente liggen nog een heel aantal Markestenen. Deze stenen vallen onder het cultureel erfgoed. Markestenen kunnen grenzen in het landschap, in de vorm van landweren, zichtbaar maken. Deze restanten van een geschiedenis die zich uitstrekt over honderden jaren verdienen bescherming.
Jaarlijkse evenementen
- Jaarlijks strijden de 25 beste klootschieters van Noord- en Zuid-Twente om de Zilveren Kloot.
- De Tukker Truck Run (op een zaterdag in juni) is een stoet van 350 vrachtwagens. Doel is om mensen met een verstandelijke beperking als bijrijder een onvergetelijk dagje uit te bezorgen.
- De Twentse Rolstoelvierdaagse (laatste volle week van juli).
Terug naar de oosterburen
Nog even terug naar Duitsland. Ten noorden van Bad Bentheim ligt de stad Nordhorn. Hier kunt u naar de dierentuin of wandelen in het groene stadspark. Gaat u liever shoppen? Dat kan prima in Nordhorn. Kenmerkend voor de stad is de rivier de Vecht, die zich er kronkelend een weg doorheen baant.
Ten oosten van Nordhorn ligt een groot natuurgebied: de Engdener Wüste/Heseper Moor. Dit is een uitgestrekt bos- en heidegebied waar wolven gesignaleerd zijn.
Het Twentse landschap en het stuk over de grens is veelzijdig en dat vraagt om een veelzijdig aanbod aan huisjes met privé zwembad. Hiervoor bent u bij Vakantiehuis met privé zwembad natuurlijk aan het juiste adres.
Vanuit een vakantiehuisje met zwembad in Twente kunt u de grensstreek ontdekken. Ook de andere delen van Overijssel zijn een bezoek waard. In het noordwesten, in de ‘Kop van Overijssel’ vindt u een waterrijk polderlandschap. Varen doet u het beste door de grachten van Giethoorn, het ‘Venetië van het Noorden’. Hier vindt u ook Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit is een groen en waterrijk moerasgebied dat ooit is ontstaan door het turfsteken.
Twente, het Vechtdal, het eeuwenoude Hamaland tussen Deventer en Emmerik en Salland zijn fantastische delen van Nederland en Duitsland om vakantie te vieren. Zeker vanuit een vakantiehuis met privé zwembad. U maakt vanuit Twente ook makkelijk uitstapjes naar stadjes als Coevorden, Ootmarsum en Boekelo.