Vind uw vakantiehuis met zwembad!

Kroatië leeft. Woeste kusten, zonovergoten stranden, duizenden eilandjes en een kristalheldere, azuurblauwe zee maken Kroatië een fantastisch vakantieland. Perfect voor een supervakantie in een vakantiehuis met zwembad.

Balkansfeertje in Kroatië

Kroatië ligt voor een groot deel op het Balkanschiereiland en strekt zich uit van de oostelijke Alpen tot de Pannonische laagvlakte en de Donau. Kroatië heeft meer dan 5000 kilometer kust aan de azuurblauwe Adriatische Zee. Helemaal top om vakantie te vieren in een vakantiehuis met privé zwembad.

Vakantiehuis met zwembad

Vakantie in Kroatië is superrelaxed in een vakantiehuis met zwembad in Kroatië. Schilderachtige dorpjes, woeste rotskusten. Boek snel een vakantiehuis met privé zwembad voor een megavakantie.

vakantiehuis met zwembad kroatië 02

Puur plezier! Links het strand, rechts een vakantiehuis met privé zwembad

Kroatië heeft een lange geschiedenis

Kroatië was een doorvoerhaven tussen oost en west en is daardoor een mix van culturen. Het werd in de oudheid bewoond door Illyriërs, behoorde tot het Romeinse en Byzantijnse Rijk en werd uiteindelijk veroverd door Slavische stammen. Nu kunt u Kroatië veroveren vanuit een huis met zwembad.

De Venetianen pikken Kroatië in

Tot de Venetianen uit Italië overkwamen, het kustgebied inpikten en door hun bouwkunst een prachtig stempel drukten op plaatsjes als Rovinj, Porec en Pula. Kroatië heeft zelfs nog even bij Hongarije gehoord. Genoeg te zien dus om dan ’s avonds lekker bij te komen in uw vakantiehuis met zwembad.

Het landschap

Kroatië heeft een gevarieerd landschap met graslanden, meren en heuvels in het noorden en op de Pannonische laagvlakte. Bij Lika en Gorski Kotar (Dinarische Alpen) vindt u dichte bossen en dan is natuurlijk de rotsachtige kustlijn langs de Adriatische Zee in Istrië en Dalmatië.

Rijeka is het landschappelijke breekpunt

Westelijk van Rijeka ligt Istrië, het groene deel van Kroatië. Oostelijk van Rijeka begint de woeste ongereptheid van de Dalmatische kust, ontstaan doordat de Venetianen alle bomen kapten om Venetië te bouwen en hun vloot uit te breiden.

De Dalmatische kust strekt zich van Rijeka tot Dubrovnik uit. Hemelsbreed is dit 450 kilometer, maar de kustlijn van de eilanden en het vasteland samen meet meer dan 5800 kilometer. Boek een vakantiewoning met zwembad aan de Dalmatische kust.

vakantiehuis met zwembad kroatië 03

In Kroatië is een zwembad bij uw vakantiehuis een absolute aanrader

Kroatië heeft een zalig klimaat

Het klimaat is divers; van mediterraan langs de Adriatische kust tot landklimaat in het binnenland. In de hete zomer koelt een briesje van zee de zaken enigszins af. De temperatuur loopt in de zomer aan de kust makkelijk op tot boven de 26 graden.

Bovendien baadt Kroatië in de zon met gemiddeld 2500 uur zon per jaar (Nederland 1100). Perfect zwemweertje bij uw vakantiewoning met privé zwembad.

Zon, zee en cultuur zijn de hoofdmoten

De Dalmatische kust is vooral een erfenis van Rome en Venetië. U haalt aan deze kust uw hart op met wandelen, fietsen en watersporten als waterskiën, duiken, zeilen en vissen. Wie van zon, zee en cultuur houdt, komt in Kroatië gegarandeerd aan zijn trekken.

Cultuur

Kroatië heeft een rijke cultuur met een grote diversiteit. Het verweeft 13 eeuwen Balkan-, Centraal-Europese en mediterrane cultuur. U vindt er zelfs Griekse en Illyrische cultuurelementen. Kroatië heeft een indrukwekkende artistieke, literaire en muzikale traditie. Er zijn drie Nobelprijswinnaars geboren. Onder andere de vulpen en de stropdas (cravat) zijn ooit in Kroatië bedacht.

De Kroatische eilanden

Kroatië telt meer dan 1000 eilanden in de Adriatische Zee. Het is een schitterende belevenis om een dag van noord naar zuid te hoppen via de eilanden. Cres en Krk zijn de grootste eilanden met het meeste vertier. Behalve boeiende eilanden heeft Kroatië wonderschone natuurparken, zoals Plitvice.

Het Gouden Eiland

Het eerste eiland is gelijk het grootste. Krk ligt in de zeestraat van Kvarner en werd door de Romeinen al het Gouden Eiland genoemd. De kust van Krk is bezaaid met Italiaans aandoende badplaatsen en u kunt er door de vele beschutte inhammen uitstekend zwemmen.

Punat is zo’n badplaats in het zuidelijke en groenere deel van Krk. Punat ligt aan een wit zandstrand en heeft alles wat u van een badplaats verwacht: restaurants, pizzeria’s, barretjes, ijssalons en een prachtige promenade langs de kristalheldere Adriatische Zee.

vakantiehuis met zwembad kroatië 05

Kroatië ademt water en verse vis

Druipsteengrotten en een Franciscaner klooster

Punat is uw uitvalsbasis om Krk te leren kennen. U kunt naar de druipsteengrotten van Biserujka bij Rudine aan de inham van Slivanjska. Of maak vanuit uw vakantiehuis met zwembad een dagtocht naar Košljun en haar Franciscaner klooster.

Smaragden wateren bij Krk

Op Krk ligt het havenstadje Baška. Het kerkje buiten Baška torent er honderd meter boven uit. U kijkt vanaf de kerk prachtig uit over de smaragden wateren van het Nauw van Seniska Vrata en de ruige schoonheid van de eilanden.

Het strand bij Baška leent zich perfect voor zwemmen, zeilen of surfen. U vindt in Jurandvor de Tafel van Baška, een monument van de Kroatische taal. Het is geschreven in het Glagolithisch en 900 jaar oud.

Witgebleekte rotsen op Pag

Met de veerboot naar het schiereiland Pag werkt ontspannend. Tijdens de overtocht wordt u vergast op een spectaculair uitzicht op de Dalmatische kust, terwijl een zwoele zeebries voor verkoeling zorgt.

Pag lijkt op verbleekt gebeente, maar eenmaal over de rotsen zult u merken dat er voldoende groen is. Pag bestaat vooral uit rotsgrond. De zon brandt er onbarmhartig en zorgt voor de twee hoofdproducten van Pag: zout en kruiden, zoals salie, tijm en lavendel.

Geroosterd lamsvlees, geitenkaas en ham

Een van de mooiste plaatsen op Pag is Novalja, een van de weinige Kroatische steden met een zandstrand. U vindt achter de stad op de landtong veel olijfbomen. De hoofdstad Pag is in de 15e eeuw gesticht en leeft van de zoutwinning. U kunt de zoutmijnen op werkdagen bezoeken vanuit uw vakantiehuis met privé zwembad.

Op Pag moet u de specialiteit van het eiland, de Paški sir, absoluut proberen. Deze geitenkaas heeft een onmiskenbare smaak, te danken aan de vele kruiden op het eiland. De kruiden vindt u ook terug in de Pager ham, de Pager kruidenlikeur en het Pager lamsvlees.

vakantiehuis met zwembad kroatië 04

De rivier de Krka combineert groen en blauw tot heerlijk natuurgebied

De Goudstad van Kroatië

Zadar was ooit het domein van de Liburniërs. Deze zeevaarders kwamen overal en de naam van de Adriatische Zee zou zelfs van Zadar afgeleid zijn. Zadar is een levendige en drukke stad. Het is het klooster van de Benedictinessen gelukt een van de mooiste kerkschatten ter wereld compleet door de oorlogen te leiden. U ziet het goud en zilver in museum Zlato i Srebi Zadre.

Midden in Zadar staat een ommuurd fort en u ziet overal de Venetiaanse leeuw. U vindt in deze Goudstad ook afbrokkelende Romeinse zuilen, die tegenwoordig als bankje dienen. Wat voor Zadar geldt, geldt voor Nin in het klein. Dit autovrije havenplaatsje bestaat uit lage boerenhuizen, waar de restanten van de eens zo imposante Romeinse bouwwerken nog naast liggen.

Lošinj; internationaal kuuroord

De boot vanuit Zadar brengt u in een halve dag op Lošinj. Dit hele eiland is een nationaal park. Het dorpje Mali Lošinj was in de 19e eeuw al een vakantieoord voor de Habsburgse elite. Nu is Mali Lošinj een internationaal kuuroord door het milde en geneeskrachtige klimaat. Kom lekker kuren of boek een huis met zwembad.

Dalmatische huisjes in Nerezine

Het historische Nerezine ligt naast de Osoršćica berg op Lošinj. Geniet van de oude Dalmatische huisjes, of treed in de voetsporen van Rudolf van Habsburg, die de Osoršćica in 1887 beklom. Op de top van de Osoršćica staat een kerk. Het hoogste punt, Televrin op 589 meter, biedt een grandioos uitzicht over de Adriatische Zee en Nerezine. Soms zelfs tot de Apennijnen in het westen, Triglav in het noorden en Gorski Kotar in het oosten.

Vissersdorp Cres

De twee mooiste stadjes op Cres zijn Martinšćica en Cres. Martinšćica is een vissersdorp aan een wijde lagune. Naast het 17e eeuwse Sforza kasteel staat een klooster. Cres is een historisch vissersdorpje en was voor de Romeinse tijd al bewoond. U vindt in Cres kerken, paleizen uit de Renaissance en kloosters. Het centrum van Cres is dichtbebouwd met eeuwenoude huisjes. Het lijkt of de tijd er stilstaat.

Nationale symbolen

Een belangrijk symbool van Kroatië is het šahovnica. U ziet dit roodwitte schaakbord terug op de vlag en in het wapen van Kroatië. Ook de meeste sportkleding en logo’s tonen dit symbool. Kroaten over de hele wereld houden het in ere.

vakantiehuis met zwembad kroatië 01

Dubrovnik is van zichzelf al een bezienswaardigheid

Bezienswaardigheden

Door haar lange en rijke geschiedenis valt er veel historisch erfgoed te zien op vakantie in dit Balkanland. We noemen er een paar:

 • De Eufrasiusbasiliek in Poreč.
 • Het historische centrum van Dubrovnik
 • Het paleis van Diocletianus in Split
 • Historisch centrum van Trogir
 • De Sint-Jacobuskathedraal in Šibenik
 • De Vlakte van Stari Grad
 • Het Romeinse Amfitheater in Pula

Kroatische keuken

Als u iets nodig heeft op vakantie in Kroatië is het natuurlijk lekker eten. Kroatië heeft een afwisselende keuken met mediterrane, Hongaarse en Balkangerechten. De maaltijden aan de kust lijken Grieks en Italiaans, met vis en schaaldieren. Kroatië heeft eigen pasta’s en risotto’s. Een delicatesse is de Dalmatische gerookte ham met olijven. Supersnack aan de rand van het zwembad bij uw vakantiehuis.

In het noordoosten van Kroatië vindt u diverse variaties van goulash en vele soorten taartjes en gebakjes. De typische Balkangerechten kennen sterke Turkse invloeden. De ċevapčiċi (Kroatische kebab) wordt vaak gegeten in een pitabroodje. Turkse espresso (klein en sterk) is populair, net als in Hongarije.

Kastelen in Kroatië

Het Frankjopan kasteel in Bakar is zeer beslist een bezoekje waard. Het Frankjopan kasteel en het vissersdorp liggen op de plaats van het Romeinse Volcera. In Trogir staat het Kamerlengo kasteel uit 1430, ooit de residentie van de gouverneur van Venetië.

Andere kastelen in Kroatië:

 • Kasteel van de familie Soardo Bembo in Bale
 • Kasteel van Svetvincenat
 • Kasteel van Kraljevica
 • Kasteel van Trsat in Rijeka
 • Nieuwe kasteel (Kastel Novi) in Kastela
 • Kastel Tvrdalj in Stari Grad
 • Oude kasteel (Kastel Stari) in Kastela
 • Moeder-overste kasteel (Kastel Gomilica) in Kastela
 • St.Joris kasteel (Kastel Sucurac) in Kastela
 • Kasteel en Historisch Museum van Istrië in Pula
 • Vergotini kasteel in Vrsar
 • Vitturi kasteel in Kastela
vakantiehuis met zwembad kroatië 06

Smeulende liefde op het strand in Kroatië