Vind uw vakantiehuis met zwembad!

Oostenrijk is het wintersportland bij uitstek. Skiën tot de adrenaline door je aderen giert. De fascinerende bergwereld verkennen. Cultureel erfgoed in Salzburg en Wenen. Muziek van Mozart en Haydn. Glashelder ijswater in de bergmeertjes. Spectaculair vakantie vieren in een vakantiehuis met zwembad in Oostenrijk.

Kristalhelder op vakantie in Oostenrijk

Oostenrijk biedt uitmuntende zwemmeren waar je ook kunt surfen, zeilen en duiken. In de kristalheldere bergbeekjes koel je ’s zomers zalig af. En dan ’s avonds die kostelijke vis op tafel in uw vakantiehuis met zwembad in Oostenrijk. Voor kinderen is Oostenrijk een belevenis vakantie met te gekke evenementen. En de Donau met haar sensationele landschappen is in Oostenrijk op z’n mooist.

Vakantiehuis met zwembad in Oostenrijk

Oostenrijk is met je neus op de natuur je grenzen opzoeken. Oostenrijk schept uitstekende voorwaarden voor een topvakantie. Ontdek een fascinerende bergwereld vanaf de rand van het privé zwembad van uw vakantiehuis in Oostenrijk. Oostenrijk geeft u een unieke variatie aan landschappen met sprekende Alpen, donkergroene bossen en valleien en zwoel fonkelende meren gevuld met bronwater.

Vakantieland Oostenrijk 05

Volop genieten in een vakantiehuis met zwembad in Oostenrijk

Wintersport in Oostenrijk

Oostenrijk kent ontelbare wintersport dorpjes met weidse skigebieden. Plezierig aan een wintersport vakantie in Oostenrijk is het knusse saamhorigheidsgevoel met logies in het plaatselijke dagelijks leven.

Een sneeuwvakantie in optima forma in een op maat gesneden skigebied. Zillertal biedt voor elk wat wils met 600 kilometer pistes. Gerlos in Tirol is gewild, vooral vanwege de superieure après-skigelegenheden. En na het skiën neemt u nog even een verfrissende duik in het zwembad bij uw vakantiewoning.

Nationale parken van Oostenrijk in vogelvlucht

De nationale parken van Oostenrijk zijn kalme oases met ruisende beekjes en volkomen stilte in de bossen. Optimaal tot rust komen in een vakantiehuisje in Oostenrijk. Dankzij het ‘IJzeren gordijn’ is het Thayatal aan de grens met Tsjechië maagdelijk mooi.

Steppenpark Neusiedler See overschrijdt de grens met Hongarije. Het is een fascinerend natuurgebied met water- en rietvlaktes en zouthoudende, soms opdrogende poelen.

Kalkalpen is het grootste bos van Oostenrijk. Viervijfde is bedekt met sparren, dennen en beuken, die natuurlijk tot wasdom komen.

Vakantieland Oostenrijk 01

De Seebensee bij de Zugspitze

Op de grens van Karinthië, Salzburg en Tirol vindt u Hohe Tauern. Dit wonder der natuur is het grootste nationale park van Centraal-Europa. Het biedt imposante bergtoppen als de Großglockner en de Großvenediger, uitgestrekte gletsjers en de luisterrijke Krimmler watervallen.

Gesäuse is het jongste nationale park van Oostenrijk. De Donau uiterwaarden tussen Wenen en Bratislava vormen een van de laatste rivierbeemd – landschappen van Centraal-Europa.

 • Nationaal park Thayatal.
 • Nationaal park Neusiedler See.
 • Kalkalpen Nationaal park.
 • Nationaal park Hohe Tauern.
 • Nationaal park Gesäuse.
 • Het Nationaal park Donau – Auen.

Oostenrijk in het kort

De hertogdommen in Oostenrijk werden van de 10e tot de 13e eeuw geregeerd door de Babenbergers. Zij werden opgevolgd door de Habsburgse monarchie. Oostenrijk is de opvolger van het machtige Keizerrijk Oostenrijk. Dit ontstond in 1804 na de val van het Heilige Roomse Rijk.

Na de nederlaag van Oostenrijk tegen Pruisen sloten de Habsburgers een compromis met Hongarije. Hierdoor ontstond in 1867 de Oostenrijk-Hongaarse Dubbelmonarchie.

Na WOI werd de monarchie opgesplitst in onafhankelijke landen, zoals Hongarije, Tsjechië en Roemenië. Vorarlberg, Burgenland en Karinthië besloten bij Oostenrijk te blijven. In WOII was Oostenrijk bondgenoot van Duitsland. Na de oorlog werd het bezet door onder meer Frankrijk.

Vanaf 1955 functioneert Oostenrijk als zelfstandig land en het is vanaf 1995 lid van de EU. Hoog tijd om nader kennis te maken met dit bergland vanuit een vakantiewoning met zwembad in Oostenrijk.

Vakantieland Oostenrijk 03

Schloss Schönbrünn is een belangrijk cultureel erfgoed in Wenen

Wenen

Wenen is een architectonisch museum. Zeker in de historische binnenstad en op de wijnterrassen aan de Donau. Gloriemomenten vanuit een woning met privé zwembad.

Kuier bij het ochtendgloren langs het Donaukanaal en voel de zonnestralen en de erfenis van de jugendstilarchitect Otto Wagner in uw hart sluipen. Deze invloedrijke stedenbouwkundige bouwde begin vorige eeuw de metrostations Roßauer Lände en Friedensbrücke.

Historisch Wenen

Het historische centrum van Wenen combineert traditionele en eigentijdse architectuur op bijzondere wijze. Tegenover de gotische Stephansdom staat het van glas en staal vervaardigde Haas Haus.

De Hofburg was het glansrijke middelpunt van de Donaumonarchie met als contrast het moderne Looshaus. De Staatsopera wordt geflankeerd door het Albertina en haar Soravia Wing: een zwevend dak van glas en staal. En wat dacht u van het bijzondere kunstwerk van Friedensreich Hundertwasser?

Vakantieland Oostenrijk 02

Het Hundertwasserhaus is een creatie van Friedensreich Hundertwasser

Wat moet u zien in Oostenrijk?

Slot Herberstein is de markante getuige van 700 jaar Steierse geschiedenis met sporen van de gotiek, renaissance en barok. De dierentuin en de ‘Tuin der Temperamenten’ zijn publiekstrekkers. U gaat ook naar het slot voor beelden van Bruno Girancoli en het Kunsthaus met werk van internationale kunstenaars.

Zomer op de alpenweiden

Op een Alpenweide bent u met uw hoofd in het paradijs en uw voeten op de rotsen. Voor jonge meiden zijn Alpenweides pure vrijheid: baas in eigen berghut met de bergweide als onmetelijk rijk. De bergweides van Oostenrijk zijn een ademloze beleving. Alleen in de ‘Almjauchzer’ of jodelliederen schallen welluidende lettergrepen galmend naar het firmament.

Beklim de Alpenweides en deel in het enthousiasme. In Salzburg vindt u de Alpenweides langs de Almenweg in de Pongau. Op een traject van 350 kilometer bezoekt u 120 unieke bergweides.

Vakantieland Oostenrijk 04

Ook Tirol is een favoriete vakantiebestemming

Het Liechtensteinmuseum in Wenen

Het Liechtenstein Museum in Wenen showt een vorstelijke kunstschat. Het is een van de mooiste privéverzamelingen ter wereld die uitstekend tot zijn recht komt in de statige atmosfeer.

Dwaal door barok en biedermeier en verblijf kortstondig in de hemel op de ‘kunst, muziek en gastronomie’ zondagen. Rubens en Rembrandt bewonderen met klassieke muziek in uw oren en een stijlvolle lunch om het af te maken. Nagenieten doet u in het zwembad van uw vakantiehuis.

Kaasroute door het Bregenzerwald

Volgens eeuwenoude traditie gebruiken de Alpenboeren in Vorarlberg de bergweides in drie etappes. Zo ontstaan zeldzame kaassoorten die u via de ‘Kaasroute Bregenzerwald’ leert waarderen. De Alpenboeren in het Bregenzerwald krijgen hun werkwijze krijgen ze al eeuwenlang mondeling overgeleverd.

De koeien eten hooi, vers gras en kruiden en geven een zeldzaam soort melk, de ‘Heumilch’ of ‘hooimelk’. De rijpe bergkaas en Alpenkaas proeft u alleen hier. Struin over ‘Käsestraße Bregenzerwald’ en proef de kazen en maak een Alpenfeest of bergmis mee.

Wijncultuur in Oostenrijk

Veldheer Tiberius begon 2000 jaar geleden met wijnbouw in Niederösterreich. Nu hebben de wijnboeren de wijnbouw tot kult verheven. De wijnen van het Kamptal leert u het beste kennen via een ondergrondse reis in de wijnziel van Oostenrijk in wijnbeleveniswereld Loisium. In 900 jaar oude keldergewelven wervelen uw zintuigen langs het Bloed des Levens.

Bij Wachau domineren kloosters, kerken en oude stadskernen over Riesling en Grüner Veltliner. Neem een kijkje in de rustieke en gastvrije wijnlokalen bij de Donauwirt. En neem vooral wijn mee naar uw vakantiehuis met zwembad in Oostenrijk.

De wijngaarden in het Weinviertel verschuilen zich tussen de zanderige, lemen heuvels van Retz en Poysdorf. In het thermengebied met haar opborrelende geneeskrachtige bronnen vind u Habsburgse thermaalbaden. Plus druiven die profiteren van het Pannonische klimaat.

Pastorale usance en stedelijk cachet komen samen in Perchtoldsdorf, waar de huizen van de wijnboeren samen kluisteren langs de stadsmuur. Hoogtepunt is de ‘Hiata-Einzug’: het oogstdankfeest.

Het landschap

Driekwart van Oostenrijk bestaat uit Alpen. Slechts langs de Donau in het oosten vindt u zwemende heuvels en vlakten. Hedwighof in Burgenland is het laagste punt. De weelderige natuur van Tirol, Salzkammergut en Innsbruck zijn een lust voor het oog. Cultuurstad Salzburg en karakteristiek Wenen vervolmaken uw vakantie in een vakantiehuisje met zwembad in Oostenrijk.

De heuvels, de valleien en de vlakten hebben een landklimaat. In de bergen heerst het hooggebergteklimaat. Ten zuiden van de Alpen vertoont Oostenrijk zelfs mediterrane trekjes.

Kunst, muziek en cultuur

Eind 1800 tot WOI was Oostenrijkse kunst booming. In die tijd ontstond de Weense secessie als variant op de jugendstil. Hiervan zijn ook in Hongarije en Tsjechië voorbeelden terug te vinden.

Als muziekland is Oostenrijk bekend van klassieke componisten als Haydn, Schubert en Mozart. Wenen was lang de Europese hoofdstad van de klassieke muziek, die beïnvloed is door Slavische en Hongaarse folkmuziek. Het volkslied is waarschijnlijk gecomponeerd door Mozart.

De moderne poprock uit Oostenrijk werd bekend door de overleden zanger Falco met Rock me Amadeus (geschreven door de broers Bolland). Bekende Oostenrijkse acteurs zijn Klaus Maria Brandauer, Hedy Lamarr en natuurlijk spierbundel Arnold Schwarzenegger.

Culinair Oostenrijk

De basis van culinair Oostenrijk ligt in het Oostenrijk-Hongarije van vorige eeuw en biedt een prima mix van vlees en groenten met gebak en strudel. Door het uitgestrekte Rijk vindt u in Oostenrijk een cultuurbrede keuken met gerechten uit Tsjechië, Hongarije, Kroatië en zelfs Frankrijk.

Stevig genieten van Wiener Schnitzel of Schweinsbraten, afgetopt met Mozartkugeln, schnaps en koffie in uw vakantiehuis met privé zwembad.

Musea in Wenen

Het keizerlijk verleden is overal in Wenen herkenbaar. In het Museum Quartier bezoekt u een mix van historie en moderniteit. Hierbij zijn de keizerlijke hofstallen opnieuw tot bloei gebracht met moderne architectuur. Andere musea in Wenen:

 • Kunsthistorisch museum.
 • Natuurhistorisch museum.
 • Leopold Museum.
 • Museum voor moderne kunst.

Secessie meets Barok in Wenen

Rondom de Karlsplatz contrasteren de bouwstijlen: de Secession aan de Friedrichstraße is een belangrijk jugendstil gebouw. De barokke Karlskirche vormt een tegenstelling met de Wiener Musikverein.

In Wenen staan 2 indrukwekkende keizerlijke kastelen. Het fabuleuze Schönbrunn met haar tuin en Gloriette was ooit het zomerverblijf van het Habsburgse hof. Kasteel Belvedere was de residentie van de krijgsheer Prins Eugène von Savoyen.

Werelderfgoed

Werelderfgoed in Oostenrijk bestaat uit:

 • Het stadscentrum van Graz (Steiermark).
 • Slot Schönbrunn met het Palmenhaus.
 • Salzburg, de geboorteplaats van Mozart werd wereldberoemd door de Sound of Music.
 • Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut en haar grotten en meren.
 • Spoorlijn Semmeringbahn.
 • Het Donau landschap bij Wachau.
 • De Neusiedler See in Burgenland.
 • Het centrum van Wenen.

Vakantiehuizen met zwembad bij skigebieden

De echte wintersporters boeken een vakantiehuis met zwembad in Oostenrijk in een skigebied. Vroeg ontbijten en dan rap de pistes op. ’s Avonds even uitblazen en dan het nachtleven in. Veel vakantiehuizen met binnenzwembad in Oostenrijk bieden ook wellness. Zo herstelt u optimaal van een dag skiën of snowboarden.

Toeren met je snowboard over witte hellingen van poedersneeuw. Ideaal om ver van de pistes te powderen. Haal uw ultieme adrenalinekick in de sneeuw in uitdagende funparken met de beste plekken om te snowkiten en fotogenieke uitzichtplateaus.

Alpbachtal en Wildschönau vormen nu één groot skigebied voor nog meer skigenot. Een flonkerend ski-juweel in de Tiroolse Alpen.

IJsklimmen

De ijsklimtuin van Lech is de perfecte plek voor starters. Ambitieuze ijsklimmers maken ijstochten op een bevroren waterval op de Arlberg. IJsklimmers in Tirol stijgen op in een wereld van ijs en sneeuw. Met de Eisarena op de Pitztaler Gletscher levert het Pitztal prima mogelijkheden. Net als het Ötztal en de ijswanden in het Kaunertal.

Ook in het Pustertal in Oost-Tirol, of Finkenberg im Zillertal mag u de bevroren waterzuilen beklimmen. IJsklimmen in Karinthië doet u natuurlijk in het Maltatal. In de Hohe Tauern vindt u ondernemende klimroutes en fantastische ijskloven.

Rodelbanen

Rodelaars wachten schitterende uitzichten en gezellige berghutjes. Om daarna snoeihard naar beneden te suizen op spannende rodelbanen. Bijvoorbeeld de Wildkogelbahnen, die met 14 km en een hoogteverschil van 1.300 meter de langste van Europa is.

Of u gaat rodelen in het Stubaital op de langste rodelbaan van Tirol (8,5 kilometer). In de Silberregion Karwendel beleeft u op 20 met fakkels verlichte rodelbanen prachtige glijbelevingen. Zeker als u na afloop in het zwembad van uw vakantiehuis in Oostenrijk plonst.

Skicentrum Schladming-Rohrmoos

Schladming is de sportieve hoofdstad van Steiermark. Samen met Rohrmoos, het familieskigebied in Dachstein – Tauern, vormt het een van de grootste skicentra van het land. Schladming bezit de langste natuurlijke rodelbaan van Steiermark.

Nachtrodelen doet u in het Montafon in St. Gallenkirch. Hier vindt u de langste verlichte nachtrodelbaan van Vorarlberg. De langste natuurlijke rodelbaan ligt in het Lieser-Maltatal in Karinthië op de Sonnalm Stubeck.