Vind uw vakantiehuis met zwembad!

Tsjechië was de zomerresidentie van adellijk Habsburg die 200 kastelen naliet. Tsjechië garandeert waanzinnige natuur met oerbossen en de Moldau. Een superbe vakantieland voor actieve vakanties met cultuur en stevig eten. Boek snel een vakantiehuis met zwembad in Tsjechië.

Sloffen, schoenen en Slivovic in Tsjechië

Tsjechië staat voor Praag, bier, Karlovy Vary en gezond water. Moravië is een aanrader. U vindt er authentieke stadjes in een groen glooiend landschap. Bovendien struikelt u in Moravië over culturele parels in de vorm van kastelen, kloosters en brouwerijen. De sloffen, schoenen en Slivovic staan onderaan. Bezorg uzelf een topvakantie in een vakantiewoning met zwembad in Tsjechië.

Vakantiehuis met zwembad in Tsjechië

Op vakantie in een vakantiehuis met zwembad in Tsjechië verblijft u in een luxueuze weldaad in een waanzinnig Vakantieland. Bier, zon en natuur zijn uw deel. Boek direct een vakantiehuis met zwembad.

Leven als de adel

Tsjechië is een land met grandioze natuur, kleurrijke kastelen en prima spots voor actieve en rustige vakanties. De Moldau slingert als een rode draad door de roemruchte geschiedenis van adellijke families.

De 200 kastelen in Tsjechië geven u een prachtige inkijk in het adellijke leven in het Habsburgse Rijk. Kasteel Hluboka op de foto diende als voorbeeld voor Windsor Castle. Logeer zelf als een vorst in een vakantiehuis met zwembad.

Tsjechië vakantieland 03

Kasteel Hluboka nad Vltavou is een protserig kasteel aan de Moldau

Moravië is zuiver vakantie vieren

Moravië ademt een ongedwongen sfeer. Dit deel van Tsjechië is grotendeels onontdekt. Dat uit zich in lage entreeprijzen en weinig souvenirwinkeltjes. Het hele gebied is vrij van zware industrie en dat maakt van Moravië een loepzuivere vakantieplek. Kom Moravische sfeer snuiven in een vakantiehuis met zwembad.

Praag

Praag is perfect door de ontelbare bezienswaardigheden. Praag moet u gezien hebben. In Praag strompelt u over de monumenten, festivals en architectuur. Boek een vakantiehuis met zwembad bij de hoofdstad van Tsjechië en laat u verbazen. De belangrijkste ‘must sees’ van Praag:

 • De Karelsbrug is de mooiste brug van Tsjechië
 • De eeuwenoude Praagse Burcht
 • Het Gouden Straatje
 • Het oude stadsplein
 • De Sint-Nicolaaskerk
 • De Astronomische klok
 • Het Wenceslasplein
 • De Joodse Begraafplaats
 • Het Nationaal Theater aan de Moldau
 • De laatgotische Kruittoren

Erfgoed in Tsjechië

Tsjechië kent een keur aan interessant cultureel erfgoed dat deels ook op de werelderfgoedlijst staat:

 • Historisch centrum van Praag
 • Kasteel van Litomyšl
 • Historisch centrum van Telč
 • Pelgrimskerk van St.-Johannes van Nepomuk bij Žďár nad Sázavou
 • Historisch centrum van Český Krumlov
 • Historisch dorp Holašovice
 • Historisch centrum van Kutná Hora
 • Cultuurlandschap van Lednice-Valtice
 • Villa Tugendhat in Brno
 • Tuinen en kasteel van Kroměříž
 • Zuil van de Heilige Drie-eenheid in Olomouc
 • Joodse wijk en Sint-Procopiusbasiliek in Třebíč
Tsjechië vakantieland 05

Cesky Krumlov is een sfeervol historisch stadje

Cultuur

Met kerst staat heel Tsjechië vol met kerststallen. De grootste bewegende kerststal ter wereld is in Jindřichův Hradec. Typische feesten in Tsjechië zijn de heksenverbrandingen op 30 april om de winter te verdrijven en op 6 juli de sterfdag van Johannes Hus. Maak het mee in een vakantiehuis met zwembad.

Praag biedt de meeste cultuur in Tsjechië met het Nationaal Museum, de St. Vituskathedraal en de beroemde Karelsbrug. Český Krumlov ondergaat elk jaar een metamorfose tot middeleeuwse stad en in Karlovy Vary is in juli het Internationaal Filmfestival. De bekendste schrijver van Tsjechië is oud-president Václav Havel.

Het land van de 200 kastelen

In Tsjechië staan niet minder dan 200 kastelen, waarvan Kroměříž en Litomyšl de belangrijkste exponenten zijn. Een pittoresk en gezellig kasteel is Častolovice in Noordoost-Tsjechië. Het is in de 13e eeuw gebouwd op de plek van een waterburcht en werd begin 17e eeuw verbouwd tot Renaissance kasteel. Een sfeervol plekje om te bezoeken vanuit een vakantiehuis met zwembad in Tsjechië.

Šternberg familiegeschiedenis

In 1694 kocht de familie Šternberg kasteel Častolovice. Zij verbouwden het in 200 jaar vele malen. In 1993 kreeg gravin Diana Šternbergová-Phipps, de laatste familietelg, het door de communisten half gesloopte kasteel terug.

Zij houdt Častolovice in stand als woonhuis en als museum. Častolovice is klein, maar offreert een historische wandeling door de Šternberg familiegeschiedenis. Geniet van de anieke interieurs met zeldzame fresco’s en het kasteelpark in Engelse landschapsstijl.

Het dal van de wilde adelaar

De stad Častolovice werd eind 13e eeuw gesticht in het dal van de wilde adelaar. Het is een karakteristiek stadje voor Tsjechië met veelkleurige geveltjes. De Witte Toren werd ooit van witte steen gebouwd, maar daar is weinig van terug te zien.

Vanaf de toren heeft u een perfect uitzicht over het kleurrijke centrum van Častolovice. Wel oppassen dat u niet net omhoog klimt als de 9800 kilo zware Augustinusklok begint te beieren.

Wandelen langs watervallen

In Noord-Tsjechië ligt het Reuzengebergte. In dit wintersportgebied vindt u het stadje Vrchlabi. In de zomer zijn er uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden met meer dan 1000 kilometer aan wandelroutes. Ze lopen door inspirerende landschappen met moeras, kliffen en klaterende watervallen. Absoluut ongeëvenaard en dan ’s avonds lekker uitpuffen in uw vakantiehuis met zwembad in Tsjechië.

Het Krkonoše Nationaal Park

Kasteel Vrchlabi wordt omgeven door een groen park. Vlakbij het kasteel is het Krkonoše streekmuseum in 2 authentieke houten vakwerkhuizen. Krkonoše kent loof- en naaldbossen en wordt jaarlijks door 10 miljoen mensen bezocht. Haar grondgebied is 4x zo groot als Amsterdam terwijl er slechts 26.000 mensen wonen. Historische huizen en het kasteel bepalen het straatbeeld in Vrchlabi. Dat maakt de sfeer en ambiance lekker authentiek.

Landschappen

Tsjechië is opgebouwd uit Bohemen, Moravië en Tsjechisch Silezië. Tsjechië is ingesloten door bergen: noordwest het Ertsgebergte, zuidwest het Bohemer Woud en in het noorden de Sudeten en het Reuzengebergte. De Moravische oostgrens wordt gevormd door de Beskiden en Witte Karpaten. De grens met Neder-Oostenrijk in het zuiden is de rivier de Thaya. De Boheems-Moravische Hoogvlakte vormt de scheiding tussen Bohemen en Moravië.

Tsjechië vakantieland 04

Het Podyji nationale park ligt op de grens van Oostenrijk en Tsjechië

Meanderende rivieren

De Elbe ontspringt in het Reuzengebergte. Grote rivieren in Bohemen zijn de Moldau (Vltava), de Berounka en de Sázava. In Moravië stromen de Morava en de Oder heeft haar bron in Moravië.

De Elbe verlaat Tsjechië bij het laagste punt in Hřensko. Sneeuwkop op de grens van Polen en Tsjechië is het hoogste punt. Zowel bij de rivieren als in de bergen is een vakantiehuis met zwembad een prachtige Tsjechië ervaring.

De geschiedenis van Tsjechië

De eerste inwoners van Tsjechië kenden een Keltische cultuur. De Longobarden kwamen na volksverhuizingen. Zij trokken in de 6e eeuw naar Italië en lieten Tsjechië over aan Slavische stammen. Hun koningen erkenden de Duitse keizer en de Boheemse koningen verwierven macht binnen het Heilige Roomse Rijk. Na de Dertigjarige Oorlog in de 17e eeuw werden de Duitse Habsburgse keizers erfelijke koningen van Bohemen en bleven dit tot 1918.

Bohemen en Moravië waren kroonlanden tot ze werden opgenomen in het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Dit werd in 1918 opgesplitst in Oostenrijk, Hongarije, Tsjecho-Slowakije, Roemenië en Joegoslavië. De Sudeten-Duitsers wilden bij Duitsland horen. Toen dit niet gebeurde gaf dat Nazi-Duitsland aanleiding Sudetenland te annexeren in 1938. In 1945 werden 3 miljoen Duitsers en een half miljoen Hongaren uit het in ere herstelde Tsjecho-Slowakije gegooid.

De Fluwelen revolutie van 1989 beëindigde de communistische overheersing van Tsjecho-Slowakije. Tsjechië en Slowakije gingen op 1 januari 1993 als zelfstandige landen verder.

De mooiste steden van Tsjechië

Praag spreekt uiteraard tot de verbeelding. Tsjechië heeft echter meer interessante steden die u uitstekend kunt leren kennen vanuit een vakantiehuis met zwembad in Tsjechië:

 • Borrelend Brno aan de voet van de Spielberg
 • Zilverstad Kutna Hora
 • Olomouc; de parel van het groene kussen
 • Bierstad Plzen
 • Ceske Budejovice aan de oevers van de Moldau
 • Middeleeuws Telc
 • Cultuurstad Pardubice
Tsjechië vakantieland 06

Brno is een sfeervolle stad op de grens van Tsjechië en Slowakije

Svatá Hora, de heilige berg

Svatá Hora bij het sfeerloze mijnstadje Příbram is de heilige berg van Tsjechië. Hier ligt de belangrijkste bedevaartplaats van Tsjechië. De eerste Mariakapel stond er al in 1260. Het huidige imposante heiligdom stamt uit de 17e eeuw.

Het beheer van de Svatá Hora werd in 1647 overgedragen aan de jezuïeten. Zij bouwden vanaf 1658 de overweldigende kathedraal. Deze weldaad voor de geest bezoekt u met plezier vanuit een vakantiehuis met zwembad in Tsjechië.

Ruige schoonheid

Het ruige, dunbevolkte en dichtbeboste Sumavische Nationale Park ligt bij de Oostenrijkse en Duitse grens. Het Lipno-stuwmeer leent zich uitstekend voor watersport. Het meer is 48 kilometer lang en werd aangelegd tussen 1950 en 1959. De beboste heuvels op de oevers zijn ideaal voor ontspannen wandelingen met het hele gezin. Om vervolgens de vermoeide benen te strekken op het terras bij uw vakantiehuis met zwembad.

Tsjechië vakantieland 02

Het Lipno-Stuwmeer is een gewild vakantiegebied

Krioelende watersporters

Ten oosten van het Lipnomeer ligt Rožmberk nad Vltavou. Het pittoreske Rožmberk is vernoemd naar de familie Rožmberk. Hun 13e eeuwse kasteel staat romantisch op een eiland in de Moldau.

Vanaf de brug heeft u perfect zicht op de capriolen van de kanovaarders en de zwemmers. De Moldau is hier ondiep en nodigt in de hete Tsjechische zomer uit tot een verfrissende duik. De kanovaarders zakken via de kronkelende Moldau af richting Český Krumlov.

Levende geschiedenis

Het toeristische Český Krumlov heeft zijn historische charme weten te behouden. Český Krumlov is een van de best geconserveerde stadjes van Bohemen. Het is in de zomer één grote markt met snuisterijen en lokale kunst. Uiteraard zijn er voldoende zonovergoten terrasjes. Český Krumlov is een moetje en een perfect uitstapje vanuit uw vakantiehuis met zwembad in Tsjechië.

Het cisterciënzer klooster van de heilige doornenkroon

Het klooster van de heilige doornenkroon vlakbij Český Krumlov is in 1263 gesticht door de Tsjechische koning Přemysl Otokar II. In de 14e eeuw behoorde het tot de grootste feodale landbezitters in Bohemen. Het kreeg de bijnaam ‘Zlatá Koruna’, de Gouden Kroon. Zlatá Koruna werd in 1995 tot nationaal monument verklaard.

Papuče in Moravië

‘Papuče’ zijn belangrijk in de kastelen van Moravië. ‘Papuče’ betekent ‘slof’ en u moet bij een kasteelbezoekje enorme sloffen over uw schoenen aantrekken. Een van de mooiste kastelen in Moravië is het paleis in Kromĕříž. Het is in de 13e eeuw gebouwd als vroeggotisch kasteel. De grootste zaal bevat het schoonste rococo uit Midden-Europa, zoals kandelaars van Venetiaans kristal.

Tsjechië vakantieland 07

Kasteel Kromeriz was de opname locatie van de film Amadeus

De bibliotheek van Kromĕříž herbergt een indrukwekkende verzameling van 88.000 boeken in 36 talen en bladmuziek van Mozart en Haydn. Jozef I en tsaar Alexander III ontmoetten elkaar in 1885 in Kromĕříž. Ook de met Oscarnominaties bestrooide film ‘Amadeus’ werd er gefilmd.

Bata schoenen

Een belangrijke plaats in Moravië is Zlín, de bakermat van de Bata schoenen en de geboorteploaats van Ivana Trump. De Bata schoenenfabriek werd in 1894 opgericht door Tomáš, Antonin en Anna Baťa. Het fabriekje groeide in 30 jaar uit tot een mega-industrie met 40.000 werknemers. Deze opmars kwam door een order voor 50.000 paar soldatenlaarzen voor het Oostenrijks-Hongaarse leger in de WO I.

Voor de voormalige productiehal staat het Tomáš Baťa schoenenmuseum. Het vertoont een selectie schoenen uit de hele wereld. Grootste uitschieter, letterlijk en figuurlijk, is de schoen van de Amerikaanse basketballer Shaquille O’Neill. De schoen is 40 centimeter lang. Omgerekend in schoenmaten komt dat uit op maat 63.

Jelínek of Jellinek?

In Moravië maken ze heerlijke wijn. De Moraviërs zijn er terecht trots op en de meeste paleizen hebben een eigen wijnkelder. Een van de mooiste wijnkelders vindt u in Kromĕříž. U proeft er diep in de gewelven uitstekende wijnen bij een uitgebreide lunch. De kelder biedt plaats aan zes tot acht personen, dus wel even reserveren.

Voor het serieuze werk gaat u naar de Jelínek Slivovic stokerij in Vizovice. De stokerij is in 1894 opgericht door Rudolf Jelínek. Er schijnen familiebanden te zijn met de naamgevers van de kliniek in Amsterdam. Een rondleiding met Slivovic proeven is mogelijk.

Het Tsjechische Klimaat

Tsjechië heeft een continentaal klimaat. Dat betekent frisse winters met veel sneeuw en warme zomers. De sneeuw blijft in de bergen tot in het voorjaar liggen en zorgt daarna voor hoge waterstanden in de rivieren.

De culinaire mens

Een populair gerecht in Tsjechië is varkensvlees met knoedels en zuurkool. Veel bekende Tsjechische gerechten, zoals apfelstrudel en guláš, vindt u ook in Hongarije of Duitsland. Vlees met deegwaren vormen de hoofdmoot in Tsjechië. Typisch Tsjechische gerechten zijn Bramborák (aardappelpannenkoeken), topinky (geroosterd brood) en český knedlík (Boheemse knoedels).

Pils is de bekendste drank. Deze biersoort is in Plzen uitgevonden door Josef Groll. Bekende sterke dranken uit Tsjechië zijn Becherovka en uit Moravië de Slivovitsj.

Het Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs (Cesky Raj) showt grillige rotsformaties met hoge bergen. Het Boheems Paradijs van Tsjechië is een ideaal langlauf- en skigebied. Destne is de Tsjechische skikern. Ricky wordt omsloten door beboste bergtoppen.

De rotsformaties van het Boheems Paradijs op het zandsteenplateau worden doorsneden door diepe dalen. U vindt er zandsteensteden, rotstorens en naaldformaties. De diepe, smalle gangen en holtes van de rotssteden, zeker die van de Prachovské, zijn een mysterieuze beleving.

Tsjechië vakantieland 01

kanoën tussen de bergen

Jicin, Turnov en de Kozákov

In Jicin staat een barok kasteel, een stijl die u ook in het stadje terugvindt. In het renaissance kasteel Wallenstein bewondert u eigentijdse kunst uit Tsjechië. De beroemdste ruïne in dit deel van Tsjechië is Trosky.