Vind uw vakantiehuis met zwembad!

Ootmarsum ligt in een prachtig stukje Twente, in een gevarieerd coulisselandschap. Het is een waar eldorado voor de fietser en wandelaar. Ootmarsum is een echt vakantiestadje met een sfeervol klassiek centrum. U vindt er op korte afstand van elkaar een keur aan musea en galerieën.

Echt een gezellige dagtocht als u in deze buurt een vakantiehuis heeft gehuurd. Dit hele gebied, van de ja-knikkers in Schoonebeek, tot aan de Pickmäijers in Uelsen is trouwens geweldig.

ootmarsum 01

Supergezellig, het centrum van Ootmarsum

Stadswandeling Ootmarsum

Ootmarsum is een echt vestingstadje. Dat betekent dat het historische centrum gecentreerd is rond de grootste kerk: de Simon & Judas kerk. Aan het centrale plein rondom de kerk is een keur aan gezelligheid te vinden in de vorm van eethuisjes en cafeetjes. Een goed moment om van de fiets af stappen voor een versnapering.

De Simon & Judas kerk

De Simon & Judas kerk is het absolute middelpunt van Ootmarsum. Het is een Romaanse pseudo basiliek uit de 13e eeuw. De bouw van het oudste, westelijke deel begon in 1195 en was pas in 1220 klaar. Dit deel is in Romaanse stijl. De uitbreidingen daarna zijn in gotische stijl.

ootmarsum 02

De Simon & Judas kerk domineert het centrum van Ootmarsum

Rond 1500 bereikte deze Westfaalse Hallenkerk zijn huidige grootte. De toren voor de kerk was tot 1839 de blikvanger. Dit zware bouwwerk werd in dat jaar geveld door de slopershamer. Enkele tekeningen en een schilderij van Jacob van Ruysdael herinneren aan dit machtige bouwwerk. In de kerk bekijkt u een monstrans uit 1400, een Epman orgel en een grafkelder.

Het Drostenhuis

Het Drostenhuis is een historisch rustpunt op uw wandeling door vroeger tijden. Vooral het Openluchtmuseum geeft een goed beeld van het leven in het land van ‘Heeren en boeren’. Het Drostenhuis is een stadsboerderij uit de 18e eeuw die bij het welvarender worden van de stad een straatgevel met versiering kreeg. Een tekening uit 1737 laat bijvoorbeeld nog de houten gevel met niendeur zien.

ootmarsum 04

Het Drontenhuis in Ootmarsum

Het huis is rond 1750 verbouwd tot herenhuis. De inrichting geeft een mooi beeld van het herenleven uit die tijd. Het Drostenhuis is vernoemd naar Mr. Hendrik Knijpinga Cramer, drost en baljuw van Twente van 1800 – 1810. Een drost was vertegenwoordiger van het landsbestuur. De functie bestond van 1600 – 1813.

De drost sprak recht, inde belasting en speelde voor burgemeester. Hij werd benoemd door het Overijssels Ridderschap. Een drost had veel macht en was daardoor niet geliefd. De meeste mensen waren blij dat Napoleon een einde maakte aan de drosten.

De bewaarschool

In het kloosterkwartier, vlak buiten het centrum van Ootmarsum, klonk tot begin jaren ’70 het geluid van spelende kinderen. Er stond een kleuterschool die gerund werd door de Zuster van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort.

De Bewaarschool in Ootmarsum werd in 1916 gebouwd als meisjesschool. Tien jaar later werd hij te klein en werd het een kleuterschool. Rondom de vroegere school staan vijf bronzen beelden van spelende kinderen ter herinnering.

ootmarsum 03

Ook vroeger waren er boefjes

De grensstreek tussen het graafschap Bentheim in Duitsland en Twente in Nederland is een heerlijk vakantiegebied. Veel fiets- en wandelplezier, meanderende watertjes en verfrissende natuur. Een prima stek voor een vakantiehuis in Nederland, of een vakantiestek met privé zwembad bij onze oosterburen.