Boekelo is een sfeervol dorp in de gemeente Enschede. In het Twentse coulisselandschap liggen historische landgoederen. Denk hierbij aan Hof te Boekelo (een havezate uit 1570), De Weele, Zonnebeek en ’t Stroot.
Het dorp is vooral bekend door de zoutwinning (vanaf 1918). Het in de beginjaren populaire Bad Boekelo had mede daarom een golfslagbad met zoutwater. Door de komst van het Twentekanaal is de fabriek van de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie verplaatst naar Hengelo.
Textielindustrie
Ook de textielindustrie floreerde in Boekelo. De N.V. Boekelosche Stoomblekerij (in 1888 opgericht) werd in 1965 overgenomen door Unilever. Die voegde het toe aan de P. Fentener van Vlissingen & Co’s Katoenfabrieken N.V.
Op het fabrieksterrein is in 2008 een nieuwbouwplan gerealiseerd (De Bleekerij). Hierbij zijn delen van het industriële erfgoed, zoals de oude gevels van textielgebouwen en de fabrieksschoorsteen bewaard bleven. Er staat ook een oude portiersloge. Daar is nu de Stichting Historische Kring Boekelo Usselo Twekkelo in gevestigd.
Boekelo is het centrum van de zoutwinning
De schoorsteen van de Boekelosche Stoombleekerij en de karakteristieke groene zouthuisjes laten zien dat Boekelo al bijna een eeuw het centrum van de Nederlandse zoutwinning is. Onder de zouthuisjes zoekt het pompwater 400 meter diep contact met de 50 meter dikke zoutlaag. Die laag is honderden miljoenen jaren geleden gevormd door een tropische zee, net als in Delden.
Met een zoutgehalte van 300 gram per liter water keert het mengsel terug naar de fabriek. Grote verdampingsketels zorgen voor het scheidingsproces van zout en water.
Actief
In Boekelo is jaarlijks De Military. Dit is een internationaal evenement in de paardensport. Onder andere prins Charles heeft eraan deelgenomen. In België zijn er military wedstrijden in Waregem en Lummen.
De bosrijke natuur trekt veel fietsers. Het dorp is ook zeer geschikt voor mooie wandelingen in de bossen rondom het dorp. Zeker in de zomer zijn er veel activiteiten.
De Museum Buurtspoorweg is een museumspoorbaan. U kunt met gerestaureerde stoomlocs en wagons naar Haaksbergen rijden. Halverwege dat traject ligt de halte ‘zoutindustrie’ naast hotel Bad Boekelo.