Vind uw vakantiehuis met zwembad!

Normandië is het Frankrijk van de Camembert, Calvados, de D-day stranden en de Mont-St-Michel. Alleen al met de stranden bent u wel twee week onder de pannen. In het binnenland liggen de stad Rouen met haar overweldigende kathedraal en de gezellige stad Caen.

Andere hoogtepunten in Normandië zijn het tapijt van Bayeux en het pittoreske Honfleur. Genoeg te ontdekken vanuit een vakantiewoning met zwembad in Normandië.

Frans platteland verandert in slagveld

Behalve de krijtrotsen tussen Tréport en Étretat is het landschap van Normandië niet superspectaculair. De gevolgen van de landing van de geallieerden op 6 juni 1944 op de D-Day stranden zijn overal zichtbaar. Vergelijk het verschil in bouwstijl tussen de kapotgeschoten havenstad Le Havre maar eens met het aan de overkant van de Seine liggende pittoreske Honfleur.

D-Day stranden

Onder leiding van generaal Dwight David Eisenhower landde een geallieerde troepenmacht op 6 juni 1944 op de D-Day stranden in Normandië. De Duitse bezetter werd overrompeld door de onverwachte aanval op Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach.

Sainte-Mère-Église; de beroemdste stad van Normandië

Vooral op Utah en Omaha en bij Pointe du Hoc zijn afgrijselijk veel slachtoffers gevallen. Vele jonge mannen liggen begraven op Amerikaanse begraafplaatsen in de regio. Het stadje Sainte-Mère-Église werd wereldberoemd door de Amerikaanse parachutist John Steele die 12 uur aan de kerktoren bungelde.

Krijtrotsen

De meest spectaculaire krijtrotsen van Normandië vindt u in Étretat. Bij laag water maakt u een prachtige wandeling over het kiezelstenen strand. Bij helder weer kijkt u zo over Het Kanaal richting de Engelse badplaats Brighton. Vlakbij Étretat ligt het schilderachtige stadje Fécamp met zijn kathedraal en Benedictijner abdij.

De wereld ontdekt

Vroeger voeren de ontdekkingsreizigers uit vanuit Dieppe. Niet voor niets ontleent Normandië haar naam aan de Vikingen, of Noormannen, die het rond 900 in bruikleen kregen van koning Karel de Eenvoudige. Bezienswaardigheden in Dieppe zijn visserswijk Le Pollet, de Porte des Tourelles, Saint-Jacques, de Place du Puits-Salé en het kasteel Vieux.

Musea over Operation Overlord

Langs de hele kust van Normandië vindt u talrijke musea over Operation Overlord en de landing op de D-Day stranden. In Ambleteuse is een museum over de Tweede Wereldoorlog. In Arromanches liggen overblijfselen van een verplaatsbare haven in zee. In het bijbehorende museum krijgt u een complete uitleg over de werking.

En in het plaatsje Audinghen staat Batterie Todt, een van de grootste kanonnen die door de Duitse Wehrmacht aan de Franse kust werd gebouwd.

Het Tapijt van Bayeux

Bayeux had mazzel in de oorlog. De stad werd snel ingenomen en daarom niet platgeschoten zoals Caen. Bayeux bestond al in de Romeinse tijd en beleefde haar bloeiperiode onder Willem de Veroveraar. Diens halfbroer, bisschop Odo de Conteville, liet het inmiddels beroemde tapijt maken als cadeau voor zijn eigen kerk. Op het tapijt staan afbeeldingen van de veldslagen in Engeland.

Normandische metropool Rouen

Rouen is een oude Romeinse stad. De stad kenmerkt zich door vakwerkhuizen en gotiek, zoals bij de kathedraal van Rouen. Rouen is een belangrijke havenstad met een pittoresk centrum. Rouen is ook het toneel van een van de meest dramatische gebeurtenissen van Frankrijk: op 30 mei 1431 werd de Maagd van Orléans, Jeanne d’Arc, levend verbrand onder gejuich van vele toeschouwers.

De Mont-Saint-Michel

De Mont-Saint-Michel is natuurlijk het absolute hoogtepunt van deze streek in Frankrijk. De monumentale abdij ligt op een eenzame rots voor de kust. De abdij werd meer dan 1000 jaar geleden gebouwd en is alleen bij eb te voet te bereiken. Spectaculairste bezienswaardigheid op Mont-Saint-Michel is het klooster La Merveille.