Vind uw vakantiehuis met zwembad!

Passau is een stad in de Duitse deelstaat Beieren, dicht bij de grens met Oostenrijk. Passau ligt aan de Autobahn 3, de Rijnlandse Autobahn.

Drie rivieren

In de oude binnenstad van Passau komen drie rivieren bij elkaar: de Donau, de Inn en de Ilz. Daarom heet de stad ook wel Dreiflüssestadt. De Inn is de breedste van de drie rivieren. Het geheel van deze drie stromen wordt vanaf Passau toch Donau genoemd, omdat de Donau de langste is.

Keltische en Romeinse oorsprong

De stad heeft het Keltische oppidum Boiodurum en de Romeinse castra Boiotro als oorsprong. De naam Passau is afgeleid van de Latijnse naam van een Nederlandse eenheid van huursoldaten in het Bataafse leger (uit Batavis kwam Passau).

Passau was 600 jaar lang een zelfstandig bisschoppelijk vorstendom. Sinds 1803 hoort het bij de deelstaat Beieren. Met zijn charme en uitstraling is de driestromenstad aan Donau, Inn en Ilz een van de meest indrukwekkende steden aan de Donau. Passau is een partnerstad van Veszprém in Hongarije.

Het orgel in de Dom van Passau

Barok stadsbeeld

Italiaanse bouwmeesters hebben van Passau een barokke stad gemaakt. De torens, pleinen, bruggen en straatjes stammen uit de uit de 17e eeuw. Dezelfde barokmeesters waren ook in Bohemen actief.

Centraal in het historische centrum staat de barokke St. Stephan dom. Hier luistert u naar het grootste kerkorgel ter wereld. Elk jaar vanaf eind november tot aan de kerst is er een romantische kerstmarkt op het plein voor de kathedraal. Hoog boven het kruispunt van de rivieren tronen het imposante burchtcomplex Veste Oberhaus en de bedevaartkerk Maria Hilf.

Passau is ook water

Een rondvaart over de drie rivieren duurt een klein uurtje. Ook een tocht door het mooie Donaudal is een must. Vanaf Passau kunt u ook een mooie cruise maken naar de Donaulanden. Zeker het stuk Wenen – Boedapest is mooi. Dankzij de unieke ligging aan de drie rivieren is de stad een waar paradijs voor fietsers.

passau

Het water omringd Passau

Kunst en cultuur

Van oudsher is Passau een mekka van kunst en cultuur. Zo is het Nibelungenlied, een heldenepos, er rond 1200 geschreven. Er zijn veel evenementen, zoals de “Festspiele Europäische Wochen” die elk jaar zijn. Verder kunt u naar het Stadttheater Passau en Redoute met hun dynamische theatertraditie. In het Scharfrichterhaus geniet u van cabaret- en jazz. Verder zijn er vele concerten en festivals en niet te vergeten vijf museums.

Te zien en te beleven in Passau

 • De Italiaanse barokke Dom St. Stephan deels in barokstijl. Hij is gebouwd van de 15e eeuw tot en met de 17e eeuw. In de kerk staat een van de grootste kerkorgels ter wereld. Het heeft 17.794 pijpen.
 • Twee vroegere paleizen: het oude paleis (1680) en het nieuwe paleis uit de jaren 1712 – 1730.
 • Het raadhuis uit de 14e eeuw met een schilderij over het Nibelungenlied.
 • Natuurlijk het “Driestromenpunt”.
 • Twee burchten, het Oberhaus (13e eeuw) en het Niederhaus uit de 14e eeuw. In het Oberhaus is het stedelijk museum gevestigd.
 • Een observatorium uit de 17e eeuw.
 • Het speelgoedmuseum.
 • Wandelen doet u over de Donaupromenade.
 • Klooster Niedernburg met het graf van de Hongaarse koningin Gisela.
 • In de binnenstad vindt u de Höllgasse. Dit is een kunstenaarsstraatje.
 • De residentie van de Bisschop. Een trappenhuis in rococostijl en een museum over de dom.

Een van de paleizen