Vind uw vakantiehuis met zwembad!

Bingen am Rhein ligt in Rijnland-Palts aan de westkant van Duitsland. Bingen was het startpunt voor de Via Ausonia, een Romeinse militaire weg die de stad met Trier verbond.

De naam van de eerste nederzetting was Bingium. Dit is waarschijnlijk een Keltisch woord dat “gat in de rots” betekent en verwijst naar het rif in de Rijn achter de Muistoren dat “Binger Loch” heet.

De Muistoren

Bingen staat bekend om het verhaal over de Muistoren, waarin de bisschop van Mainz, Hatto, zou zijn opgegeten door muizen. Bingen am Rhein is tevens de geboorteplaats van de dichter Stefan George.

Daarnaast was het de geboorteplaats van Saint Hildegard von Bingen. Zij was een van de meest invloedrijke middeleeuwse componisten en een van de vroegste westerse componisten wiens muziek op grote schaal wordt bewaard en uitgevoerd.

De Rijnknie

Bingen ligt ten zuidoosten van de Rijnknie bij het Bingenwoud, dat ten westen van de stad ligt. Oprijzend aan de noordkant van de Rijn ligt het Rheingau-gebergte, de meest zuidwestelijke punt van de Taunus.

In Bingen mondt de rivier de Nahe uit in de Rijn. Bingen is de zuidgrens van de Rijnvallei UNESCO Werelderfgoed.

Romeinen

Zelfs voor de Romeinen kwamen, woonden hier mensen, omdat Bingen een goede locatie voor transport is: de samenvloeiing van de Nahe en de Rijn en via de Rijn de vallei in. Het was een Keltische (Gallische) nederzetting met de naam Binge – wat “kloof” betekent.

In de eerste eeuw na Christus werden Romeinse troepen gestationeerd in Bingen langs de Rijnvallei Weg. Zij veranderden de naam in Bingium. De Romeinen bouwden een houten brug over de Nahe en een brughoofd (Castrum). Een Romeins Mithraïsch beeld werd ontdekt in Bingen. Een van de inscripties dateert uit het jaar 236.

Na de val van de Limes Germanicus (de noordgrens van het Romeinse Rijk) werd de stad een Frankisch koninklijk landgoed. Bingen werd in 983 door Otto II overgedragen aan de aartsbisschop van Mainz. Onder Otto III ontstond het Binger Kammerforst (bos). Eind 900 is ook de stenen Drusus brug gebouwd.

bingen am rhein

Bingen am Rhein is het startpunt van de Rijnvallei

Onafhankelijk

De inwoners van Bingen am Rhein de Rijn bleven naar onafhankelijkheid streven, wat in 1165 leidde tot vernietiging door geschillen tussen de aartsbisschop van Mainz en de keizer. Burg Klopp is in het midden van de 13e eeuw gebouwd.

Van eind 1400 tot eind 1800 werd Bingen bestuurd door Mainz. Zoals veel steden in de Rijnvallei, leed ook Bingen am Rhein aan stadsbranden.

Van 1792 tot 1813 stond de stad onder Frans bestuur, omdat Franse troepen de linkeroever van de Rijn bezetten. In 1816, na het Congres van Wenen, ging de stad over naar het Groothertogdom Hessen-Darmstadt. Het huidige afgelegen centrum van Bingerbrück ging naar de Rijnprovincie van Pruisen. Hierdoor was Bingen een grensstad tot 1871, toen het Duitse rijk werd gesticht.

Joodse geschiedenis

Midden 12e eeuw was er een Joodse gemeenschap in Bingen am Rhein. Christelijke inwoners vielen de kleine Joodse wijk op Rosh Hashanah rond 1200 aan. Daarbij zijn de Joden uit de stad verdreven.

Joden woonden halverwege de 13e eeuw opnieuw in Bingen aan de Rijn als geldschieters. In 1343 vestigden Franse joden zich in Bingen. In 1405 legde de aartsbisschop een moratorium op een vijfde van de schulden van christenen aan Joden en stal herhaaldelijk grote bedragen.

De Joden zijn begin 1500 opnieuw uit Bingen am Rhein verdreven en kwamen pas in de tweede helft van de 16e eeuw terug. De joodse bevolking bestond uit 465 in 1933 en in 1939 nog uit 222 personen door vlucht en emigratie. De overgebleven Joden zijn in 1942 gedeporteerd.

Uiteindelijk kwamen er vier terug. De synagoge is in 1945 afgebroken en de gemeenschap is niet hersteld na de Tweede Wereldoorlog.

De Muistoren (Mausetürm) is een van de attracties in Bingen

Bezienswaardigheden in Bingen am Rhein

Omdat Bingen am Rhein aan het water ligt, is het er sfeervol en is er genoeg te doen. Wandelen gaat prima over de prachtige promenades langs de Rijn en de Nahe. Het gezellige centrum moet u zeker bezoeken, net als enkele trekpleisters.

Klooster Rupertsberg

Een echte attractie is klooster Rupertsberg. Het staat op een berg en torent boven Bingen uit. Lang geleden was klooster Rupertsberg het onderkomen van de mystica Hildegard van Bingen, die Rupertsberg stichtte en er werkte. Later is het klooster verwoest en zeer lange tijd was het een ruïne. Nu kunt u de overgebleven gewelven bezichtigen.

Burcht Klopp

Een eindje buiten het centrum van Bingen am Rhein vindt u de burcht Klopp. In de 19e eeuw is deze hoogteburcht herbouwd. Enkele onderdelen herinneren nog aan de Middeleeuwen.

Vanaf de burcht heeft u een prachtig uitzicht over de stad, de natuur rondom Bingen en de rijn. Tegenwoordig is er een museum in de toren van de burcht.

bingen am rhein

Met de raderboot “Goethe” een tochtje maken over de Rijn

De Rochuskapel

De Rochuskapel torent boven Bingen am Rhein uit. Het is een bedevaartkerk ten oosten van de stad. De kapel staat op de Rochusberg en heeft een belangrijke functie. Het Rochusbeeld wordt tijdens de jaarlijkse feestdag naar de kapel gedragen. Buiten die dag om is de Rochuskapel een prima plek voor het maken van idyllische vakantiefoto’s.

De Drusus brug

Liefhebbers van oude bruggen raden we aan de Drusus brug te bewonderen. De oude brug met haar bogen is een prachtige marketing in het groene landschap. U kunt er perfect wandelen en genieten van de schilderachtige natuur die van een eindeloze schoonheid is.

De basiliek van Sint-Martinus

In de basiliek van Sint-Martinus kunt u het drieluik Maria Tenhemelopneming zien. Dit bijzondere drieluik stamt uit 1579 en is geschilderd door Anthonie van Blocklandt. Verder ziet u in de basiliek schilderijen en beelden.  De basiliek is in de Tweede Wereldoorlog beschadigd. Hij is in 1958 herbouwd.

bingen

De ruïne van kasteel Ehrenfels aan de overkant van de Rijn bij Bingen

Ontdek naast Bingen ook die andere prachtstad aan een rivier, namelijk Passau. Hier komen de Donau, de Inn en de Ilz samen.