Vind uw vakantiehuis met zwembad!

Turkije heeft een lange historie en indrukwekkende natuur. Daarom is het ook rijk aan bezienswaardigheden. Zo staan er elf op de UNESCO lijst met Werelderfgoed Turkije. Dat maakt van Turkije een spectaculair land voor rondreizen en bijzondere uitstapjes. Verwen uzelf met een vakantiehuis met zwembad in Turkije en bezoek gelijk de Turkse highlights.

Historisch Istanboel

Istanboel is de hoofdstad van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse Rijk geweest. Die lange geschiedenis heeft een grote culturele schat nagelaten. Highlights uit het oude stadsdeel:

  • De Aya Sofia.
  • Het Topkapi Paleis.
  • De Grote Bazaar.
  • De Blauwe Moskee.

Troje

Bekend natuurlijk vanwege het gelijknamige paard waarmee de Grieken de inwoners verrasten. Dit alles tijdens de 10 jaar durende Trojaanse oorlog. De wereldberoemde stad Troje ligt aan de Egeïsche Zee.

Xanthos en Letoön

Xonthos was een belangrijke stad uit het Lycische Rijk. Het ligt dan ook aan de Lycische kust. U vindt er werelderfgoed als poorten, tempels, een amfitheater en oude stadsmuren. Als u er toch bent, bekijk dan gelijk het even verderop liggende Letoön.

Safranbolu

Safranbolu is een Anatolische stad waarin maar liefst 800 huizen tot monument zijn verklaard. Deze konaks, herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw, waren de woonhuizen van rijke kooplieden. Ze geven een mooi beeld van de Ottomaanse cultuur.

Göreme Nationaal Park – Cappadocië

Cappadocië is een streek in Turkije en staat in zijn geheel op de erfgoedlijst Turkije. Het biedt een boeiend tafereel van kloven, grotten en capricieuse rotsformaties. Perfect voor een mountainbike tochtje of een mooie wandeling. Wat dacht u van een vlucht met een luchtballon over de rotsen?

De Selimiye Moskee van Edirne

Deze moskee is een fantastische highlight van Ottomaanse bouwkunst in het Europese deel van Turkije. De elegante minaretten zijn spectaculair.

Catalhöyük

Catalhöyük werd pas 60 jaar geleden herontdekt. Het is de opgraving van een Neo-Lithische nederzetting van bijna 10.000 jaar geleden. De opgravingen zijn nog in volle gang.

Hierapolis en Pamukkale

In de oude stad Hierapolis ziet u tal van monumenten uit de oudheid. Pamukkale bestaat uit fotogenieke kalksteenplateaus.

De Grote Moskee en het ziekenhuis van Divrigi

Dit 13e eeuwse complex was het eerste werelderfgoed Turkije. Zowel de Grote Moskee, als het ziekenhuis van Divrigi maakt deel uit van het monumentale blok.

Hattusas

De oude hoofdstad van het Hettische Rijk ligt midden in Turkije. Het stamt uit 2000 voor Christus. Het bekendst is de Leeuwenpoort.

De Nemrutberg

In de Nemrut Dagi (berg) zijn enorme beelden van goden uitgehouwen. U ziet onder meer Fortuna, Zeus, Apollo en Hercules. Verder bezoekt u er een 50 meter hoge tumulus met het graf van koning Antiochus.

Werelderfgoed Turkije en méér

Turkije is groot en u zult vast meerdere vakanties nodig hebben om alles te bekijken. Ook in het achterland van de bekende Turkse badplaatsen is genoeg te zien. Denk daarbij aan het wereldwonder Efese, de opgravingen Aphrodisias en de Apollotempel in Didim.