Vind uw vakantiehuis met zwembad!

Uelsen is van oudsher een agrarisch stadje. Tot in de eerste helft van de 19e eeuw verdienden vele inwoners uit dit graafschap op de grens hun geld in Nederland. Ze deden dat onder andere als grasmaaiers. Deze Pickmäijers trokken bij honderden door Uelsen en overnachtten er ook vaak.

uelsen 01

De Pickmäijer van Uelsen

Bezienswaardigheden in Uelsen

Het loont de moeite om dit schattige plaatsje in u op te nemen. Het standbeeld van de Pickmäijer bijvoorbeeld, en natuurlijk de hervormde kerk. De eerste delen van de kerk werden al in 1131 gebouwd van Bentheimer Sandsteen. Rond 1200 had de toren al 2 verdiepingen.

De toren werd in 1683 door de bliksem getroffen en vloog in brand. Hij werd pas jaren opnieuw opgebouwd. Maar dan wel flink ingekort: van de oorspronkelijke 86 meter bleef de huidige 52 meter over.

Het oude raadhuis

Het oude raadhuis van Uelsen is een schattig gebouwtje tegenover de kerk. Het is in 1649 gebouwd, direct na een oorlog. Boven de ingang hangt het wapen van Uelsen, versiert met de gravenkroon. Het raadhuis diende tot 1895 ook als school.

De klokkentoren werd na het afbranden van de toren van de kerk gebouwd. Deze diende tot de wederopbouw van de kerktoren als kerkklok. Het oude raadhuis is in 1978 gerenoveerd en kreeg daarna een nieuwe bestemming als VVV kantoor en plek voor huiskamerconcerten. Je kunt er zelfs trouwen.

uelsen 02

Het oude raadhuis

De windmolen en de watermolen

Van de windmolen is niet precies bekend wanneer hij gebouwd is. Zeker is dat hij op een prachtig plekje staat vanwaar u goed uitzicht over Uelsen heeft. De molen was in het bezit van de vorsten van Bentheim en Steinfurt, maar is al sinds 1928 buiten bedrijf. Vlakbij de molen staat een monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

De watermolen van Uelsen staat even verderop. Het is een relatief jonge, houten molen die ter vervanging van een molen uit midden 1800 dient. Ook deze was in het bezit van de vorsten.

Het gebied tussen Uelsen en Schoonebeek is een verborgen stukje vakantieplezier. Ideaal voor een weekendje weg, of een langere vakantie op de grens tussen Nederland en Duitsland. U komt terecht in een sfeervolle mix van wandelaars en fietsers, watermolentjes en landhuizen. Het is grensgebied, dus u kunt er uit de voeten in een vakantiehuis met zwembad in Nederland, of eentje in Duitsland.

uelsen 03

De windmolen met helemaal op de achtergrond de kerk