Vind uw vakantiehuis met zwembad!





Maastricht is zo’n stad waar je pas echt een goed gevoel bij krijgt als je er bent geweest. Struinend over het ruimhartige stadsplein, dompelt u onder in een rijke geschiedenis. Dat gecombineerd met de Limburgse gastvrijheid en jovialiteit, maakt van Maastricht een feestelijke stad.

De sfeer is er gemoedelijk Limburgs en het eten en drinken zijn er prima, zeker in de authentieke eethuizen en cafés aan de Markt. Vanuit een vakantiehuis met zwembad in Nederland, of net over de grens in Duitsland of België, gaat u een gezellig dagje tegemoet.

Stadswandeling Maastricht

Om de binnenstad van Maastricht goed te ontdekken, begint u bij het gotische ’t Dinghuis (vroeger gerechtsgebouw, nu de VVV). Dit werd eind 15e, begin 16e eeuw gebouwd en bezit een vakwerkgevel aan de noordkant en een voorgevel van Naamse steen en mergelblokken.

De Maastrichter Smedenstraat is een gracieuze winkelpassage. Waar nu de topkledingmerken u verleiden, was ooit het Romeinse Castellum. Het Stokstraatkwartier is dan ook het oudste verleden van Maastricht.

De Romeinen bouwden hier 1600 jaar geleden een versterking om hun brug over de Maas te beschermen en noemden dit ‘Mosae Trajectum’, oversteekplaats door de Maas. Maastricht is dan ook zonder twijfel de oude stad van Nederland.

maastricht 01

Het stadhuis op de Markt

Restauratie

Na de Tweede Wereldoorlog stonden de gebouwen in het Stokstraatkwartier op instorten. Er werd over gedacht om de wijk te saneren, maar gelukkig besloot men to restauratie. De gevelstenen zijn opgetrokken in Maaslandse renaissancestijl en 200 – 300 jaar oud.

U herkent deze overvloedige bouwstijl aan de zadeldaken, de hardstenen omlijstingen van ramen en deuren en de gevelversiering van mergel.

De Stokstraat en het Stokstraatkwartier

Deze straat is de belangrijkste straat van het Stokstraatkwartier. Nu een straat met exclusieve winkels, maar in een ver verleden waarschijnlijk de straat waar de gevangenis of ‘Stock’ stond.

De gevelstenen zijn de moeite waard in deze straat en herinneren aan de rijke en oude geschiedenis van Maastricht.

Het Onze Lieve Vrouwe Plein

Op het Onze Lieve Vrouwe Plein maakt u kennis met de basiliek met haar westbouw en ronde torens. Van buiten lijkt de kerk op een vesting. Het indrukwekkende gebouw van kolenzandsteen is meer dan 1000 jaar oud.

Deze kerk is een van de twee in Nederland met twee krochten. Het romaanse koor dateert uit de 12e eeuw en bestaat uit twee verdiepingen.

Boottocht over de Maas

Een bezoekje aan Maastricht is natuurlijk niet compleet zonder een boottochtje over de Maas. Via Rederij Stiphout boekt u verschillende arrangementen, bijvoorbeeld langs de sluizen (met een hoogteverschil van 15 meter) of met een twee uur durende wandeling door de mergelgrotten.

maastricht 03

Genoeglijk varen over de kabbelende Maas

De stadsmuur

Terug van de boottocht wandelt u via de Onze Lieve Vrouwewal (de eerste middeleeuwse stadswal van Maastricht) door de Helpoort. Dit is de oudste stadspoort van Nederland met boven de doorgang werpgaten om aanvallers met stenen te bekogelen.

Langs de watermolen uit 1775 waar vroeger papier werd gemaakt en de Pater Vincktoren komt u bij het Faliezustersklooster; huisjes met roodwitte luiken voor de ramen in 1647 in Maaslandse renaissancestijl gebouwd.

maastricht 04

De St. Janskerk met bijzondere rode toren

Het Henric van Veldekeplein

Henric van Veldeke wordt beschouwd als een van de eerste Nederlandse dichters. Hij is vooral bekend door de Sint Servaaslegende uit 1160. Op het plein staat een beeld van hem, geflankeerd door het stadspaleis van de hoogproost van het Sint Servaas kapittel.

U heeft op dit plein ook een gaaf uitzicht op de Sint Janskerk met zijn 70 meter hoge rode toren. Op de plek van de Sint Servaas basiliek naast de kerk zou rond 530 al een kleine kerk hebben gestaan. Het is in elk geval de enige kerk in Nederland die boven het graf van een heilige is gebouwd: Sint Servaas, de eerste bisschop van Maastricht en patroonheilige van de stad.

Het Vrijthof

Aan de andere kant van basiliek en kerk komt u op het vrijthof. Naast de basiliek staat de in Naamse steen opgetrokken Hoofdwacht waar vroeger de stadssleutels werden bewaard. In het rode kapittelhuis Hebben in lang vervlogen tijden keizer Karel V en koning Philips II overnacht tijdens hun bezoek aan Maastricht.

Aanrader op het Vrijthof: een hapje eten in het sfeervolle Grandcafé Restaurant Momus. De naam is afgeleid van Mombacus dat masker betekent. Momus was de Griekse God van de zotten.

Na de afscheiding van Nederlands Limburg van Vlaanderen werd de Carnaval in ere hersteld en werd de Raad van Elf geïnstalleerd in de Momus sociëteit. Alles in Grandcafé Momus staat in het teken van elf, het getal van de zotten.

maastricht 02

Het Vrijthof