Vind uw vakantiehuis met zwembad!

Geertruidenberg ligt in Brabant in een bocht van de Donge. Het ligt vlakbij de Biesbosch, een van de meest markante stukjes natuur van Nederland. Boek uw vakantiehuis met privé zwembad bij Geertruidenberg.

Geertruidenberg in de oudheid

Geertruidenberg, of Mons Sanctae Gertrudis, is vernoemd naar de heilige Gertrudis van Nijvel. De stad kreeg haar naam in 1220. Getrudis zou in de zevende eeuw op een berg een kapel hebben gesticht, maar in werkelijkheid lagen hier bezittingen van de Abdij van Nijvel. Op de plek waar volgens de legende St. Gertrudis een kapel zou hebben gesticht, vindt u nu de Geertruidskerk.

Strategische positie

Geertruidenberg hoorde bij het Gewest Holland. Het kreeg als eerste plaats in het graafschap stadsrechten in 1213. Geertruidenberg lag strategisch en werd daarom de Sleutel van Holland genoemd. Aan de bloeiperiode kwam een einde door de Sint-Elisabethsvloed van 1421, waardoor ook de Biesbosch ontstond.

geertruidenberg 02

Het Marktplein is een van de grootste van Nederland

Gewild bezit

De strategische ligging maakte Geertruidenberg een gewild bezit. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kochten de Spanjaarden de stad van de Engelsen, terwijl die nota bene aan de zijde van de Republiek vochten. Vier jaar later heroverde Prins Maurits de stad weer. In de 18e eeuw kreeg Geertruidenberg een garnizoen, tot het eind 18e eeuw werd veroverd door Napoleon.

Vestingstad

De vesting van Geertruidenberg werd in 1911 ontmanteld om ruimte te maken voor de industrie. Een deel van de vesting is gerestaureerd. De vesting en de historische architectuur geven een goed beeld van het leven in een vestingstad.

Te beginnen op de sfeervolle historische markt kunt u een prachtige wandeling maken langs oude koopmanshuizen. Deze “Sleutel van Holland” wandeling is echt een aanrader. Geertruidenberg is een mooi stukje Nederland. Het ligt slechts 2 km van Raamsdonkveer.

geertruidenberg 01

De geveltjes rondom de markt zijn sfeervol

De markt en de Geertruidskerk

De Markt kent vele monumentale panden met koopmanshuizen, de laatgotische Geertruidskerk en vlak voor de kerk een piepkleine synagoge uit 1835. De oudste voorgevels zijn 17e eeuws, maar de basis kan ouder zijn. Zo wordt over huis De Rogh aan Markt 8 al in 1492 bericht. Filips de Schone werd hier op 11 december van dat jaar gehuldigd.

Museum De Roos en het weeshuis

Museum De Roos aan de Markt werd in de 17e eeuw gebouwd en is een rijksmonument. U vindt er de geschiedenis van Geertruidenberg en een aantal muurschilderingen. Het weeshuis aan de Markt 52 is ontstaan vanuit een gasthuiskapel uit 1436. In 1681 werd deze het verbouwd tot weeshuis. Van het Prinsenhof, in 1575 gebouwd door Willem van Oranje, is helaas niks meer over.

oude gevels 05

Oud, ouder en oudst

De stadsboerderij

De stadsboerderij is een herinnering aan de vele boerderijen die vroeger binnen de stadsmuren van Geertruidenberg stonden. Alleen de boerderij is blijven staan na het overlijden van Jacobus Romme, de laatste boer, in 1981. Het terrein achter de boerderij heet nog altijd ‘De wei van Romme’.

De vesting Geertruidenberg

De restanten van de vesting stammen uit 1833. Een deel is in 1957 gerestaureerd. Aan de noordzijde vindt u een bastion met kruitmagazijn, aan de westkant een bastion met schietkat.

Het voormalig Arsenaal komt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Het bestaat uit vier vleugels rond een vierkante binnenplaats. In het beeldhouwwerk ziet u naast oorlogstrofeeën, het wapen van het Gewest Holland.

De Hoofdwacht was het poortgebouw voor het arsenaal. Het rechthoekige gebouw in Lodewijk XVI-stijl is laat 18e eeuws. De Marktkazerne is gebouwd in Empirestijl. Geertruidenberg was in 1961 Garnizoensstad af en de gebouwen kregen een nieuwe functie.

 Er zijn vier stadspompen, waarvan twee op de markt. Het zijn hardstenen pompen, waarschijnlijk ontworpen door Guilliam Carrier en uitgevoerd in Lodewijk XV-stijl. De pompen zijn bijna 250 jaar oud.

geertruidenberg 09

De vesting Geertruidenberg

Historisch gezellig

Na de wandeling is de Markt een perfecte plek voor koffie met toebehoren. Bijvoorbeeld in de voormalige Affuitloods. Dit gebouw diende als magazijn voor de artillerie en na een korte dienstperiode als brandweerkazerne is het nu een prima plek om van het sfeervolle Geertruidenberg te genieten.

Andere vesting stadjes die de moeite waard zijn, zijn Bourtange in zuidoost Groningen, Ootmarsum in Twente en Coevorden op de grens van Drenthe en Duitsland. Ook de Hanzestad Deventer, het karakteristieke Ootmarsum en het stadje Delden zijn de moeite waard.

wapen10

Het wapen