Vind uw vakantiehuis met zwembad!

De Krim is zo’n dorp op Texel dat volledig is ingericht op de vakantieganger. De Krim is een relaxte uitvalsbasis om het prachtige Texel door en door te leren kennen. Zowel te voet als op de fiets kunt u zich uitleven. Om dan ’s avonds lekker op het terras van uw vakantiehuis te vertoeven.

Op volgorde hierbij tien tips om helemaal uit uw dak te gaan op Texel. Wandel, kijk, luister en geniet, mooier dan Texel is er niet.

Tip 1: Wandelen

Hoppa! De wandelschoenen strak vastknopen en gaan met die banaan. Dat is wat veel vakantiegangers doen op Texel. U wandelt over ongerepte natuurpaden om uw hart op te halen aan de boeiende natuur. Bezoek de Hors voor rust en eindeloze wandelingen, ook in het hoogseizoen.

Verrassende speeltoestellen op diverse routes maken wandelen op Texel ook leuk voor kinderen. Voor een garantie op succes raden wij het Sommeltjespad aan. Uiteraard is uw viervoeter meer dan welkom op dit boeiende eiland. Hij kan zich op bepaalde plekken goed moe rennen.

Tip 2: Fietsen rondom De Krim

Texel op de fiets verkennen is zeker een goed idee. Dit gevarieerde eiland heeft maar liefst 140 km aan fietspaden. Zo kunt u op een relaxte manier door de natuur zoeven en Texel in een ontspannen tempo verkennen.

U fietst afwisselend door de duinen, door de bossen en door de weidse polders. De fietsroutes voeren u vanzelfsprekend langs de Texelse hotspots.

Fiets over de dijk met uitzicht op de Waddenzee, of door de geweldige natuurparken. Bezoek de sfeervolle dorpjes met gezellige terrasjes en cafeetje. Op de fiets komt u op Texel op plekken waar u met de auto niet welkom bent.

fietsen op texel

Fietsen is op Texel een heerlijk tijdverdrijf

Tip 3: De Slufter

Natuurgebied De Slufter is lekker ruig. Het staat in open verbinding met de Noordzee en loopt bij vloed vol. Extra bijzonder zijn de natte duinvalleien en kwelders.

U vindt er veel planten die goed gedijen in een zout/zilte omgeving. Er groeit zeekraal en het lamsoor zorgt voor een prachtig paarse gloed in de zomer. Uniek zijn de miljoenen wilde orchideeën in juni.

De Slufter is de broed- en rustplaats van vele soorten vogels. Onder andere de grootste kolonie kraanvogels van Nederland broedt op Texel. Kinderen kunnen op avontuur met de Slufter Speurtocht.

Tip 4: Ecomare

Ecomare is een heuse trekpleister op Texel. Jong en oud vinden het geweldig om zeehonden, zeevogels, vissen en andere zeedieren te bekijken. Daarnaast is het bijzonder leerzaam.

In het natuurmuseum van Ecomare komt u alles te weten over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Buiten dat worden er verschillende excursies in de natuur georganiseerd. Ecomare is natuurmuseum en zeehondenopvang in één.

Naast Ecomare staat het observatorium, waar u van alles te weten komt over de sterren in het heelal. Samen maken ze het tot een plek waar uw nieuwsgierigheid wordt geprikkeld.

ecomare op texel

Ecomare is een zeehondenopvang

Tip 5: Het Texelse Zandstrand

Texel heeft meer dan 30 kilometer aan zandstrand. Elk van dit kilometers ligt op u te wachten. U kunt het strand bezoeken, er zijn genoeg rustige plekjes te vinden. Tijdens een storm een strandwandeling maken is een unieke ervaring.

Maar de meeste mensen vieren natuurlijk het liefste hun vakantie in de zon. Kasteeltjes en fortjes bouwen met een heuse slotgracht is natuurlijk echt iets voor de kinderen. Een lange strandwandeling is perfect om de stress van alledag achter u te laten.

Tip 6: De Texelse Vuurtoren op De Krim

Op de noordpunt van Texel staat hét symbool van het eiland: de vuurtoren. De Texelse vuurtoren is meer dan 150 jaar oud en doet nog elke nacht zijn werk. Na een klim van 118 treden over 6 verdiepingen eindigt u 47 meter boven zeeniveau.

Hier wordt u vergast op een fabelachtig uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee en buureiland Vlieland. De zonsondergang meemaken bij de vuurtoren is prachtig. De Texelse vuurtoren is de enige vuurtoren in Nederland met aan drie kanten zicht op zee. Bij helder weer ziet u Vlieland, Wieringen en zelfs Den Helder.

De vuurtoren is in 1945 kapotgeschoten. Om de oude toren heen is een nieuwe torenmuur gebouwd. U kunt de kogelgaten bekijken bij uw bezoek aan de toren.

Er zijn boude beweringen over zicht op Engeland en zelfs de Noordpool vanaf de Texelse vuurtoren. Daar heeft u in elk geval een flinke dosis fantasie en een hele goede verrekijker voor nodig. Eén ding is zeker: als u bij avondlicht naar de vuurtoren gaat, heeft u het mooiste licht en maakt u de meest spectaculaire foto’s van uw vakantie.

de krim wilde runderen

Wilde runderen in De Slufter

Tip 7: De Natuur op Texel

Texel is eigenlijk Nederland in het klein. Iedereen zou minimaal één keer in z’n leven Texel moeten bezoeken. Alleen zo kun je ervaren hoe mooi Texel is en hoe indrukwekkend de Waddenzee.

Er is zoveel natuur met zoveel verschil: schitterende duinen, uitgestrekte polders, voedingsrijke kwelders. Op Texel vindt u zo’n 40 natuurgebieden. Ideaal voor meerdere korte vakanties, want elk jaargetijde heeft zijn eigen charme.

Tip 8: Lammetjes knuffelen bij De Krim

Wie Texel zegt, zegt schapen, want op dit eiland wonen namelijk meer schapen dan mensen. De schapenboerderij moet u zeker bezoeken, vooral als u met de kinderen op vakantie bent.

Er lopen enorm veel dieren rond. Wij garanderen u dat vervelen er niet bij is. Hoogtepunt van een bezoek aan de schapenboerderij op Texel is zonder twijfel het knuffelen van de lammetjes.

De Krim Texel lammetjes

Lammetjes doen het altijd goed bij jong en oud

Tip 9: Garnalen vissen met de TX20

Die vissersgasten zijn vrolijk en weten van alles over de Waddenzee. Voor u het weet krijgt u een kilootje garnalen mee. Meegaan met een garnalenvisser is echt een hele leuke activiteit voor een leuke prijs.

U gaat met eigen ogen zien hoe garnalenvissen werkt. Eenmaal weer thuis smaakt de garnalencocktail dubbel lekker. De vissers die u begeleiden op de kotter weten alles over garnalen en hoe je ze het beste kunt vangen.

Bij het ophalen van de netten zit er veel meer in dan alleen garnalen. De vissers kunnen u uitgebreid vertellen over de bijvangst, om ze daarna overboord in zee te zetten. De garnalen worden ter plekke voor u omgetoverd tot maaltijd. Laat u vooral verwennen op deze smakelijke tocht.

Tip 10: Duinwandelen bij De Krim

De duinen beschermen Texel tegen de zee. Ga wandelen in de duinen. Het is er rustig en er lopen wilde paarden en runderen. Het lijkt er af en toe meer op de Schotse Hooglanden dan op een Nederlands Waddeneiland.

Er woont een keur aan dieren en diertjes in de Texelse duinen. Konijnen graven er hun holen, vogels broeden er, vlinders fladderen er van bloem tot bloem en de insecten vinden er hun maaltijd.

Voor de mens is het een heerlijke recreatieplek. Maak een duinwandeling en stop onderweg voor een picknick. Grote kans dat er een konijn voorbijschiet, of een fazant langs fladdert. Neem vooral de tijd om de omgeving te bestuderen.

trawler met meeuwen

De meeuwen weten heel goed waar ze moeten zijn

Texel heeft prachtige natuur. De Slufter is in Nederland alleen te vergelijken met de Biesbosch. In Hongarije zou je het kunnen vergelijken met de natte gronden bij het Tiszameer. Andere geweldige natuur vindt u in Twente en in de Achterhoek.