Vind uw vakantiehuis met zwembad!

De Dordogne ligt in het zuidwesten van Frankrijk. Vooral in het westen van de Dordogne is het overwegend zonnig. U vindt er prachtige groene valleien en schitterende kastelen, vooral langs de rivieren de Dordogne en Lot. De Dordogne is een ideale vakantiebestemming, zeker in een vakantiehuis met zwembad.

Bastides en wijngaarden

Monpazier is een Grand Site National. De geheel ommuurde bastide werd in 1284 gesticht door de koning van Engeland en de hertog van Aquitaine. Vooral het centrale plein met haar arcaden is fotogeniek. Vlakbij Monpazier vindt u het Lac de Véronne, een 3 hectare groot meer. Monpazier wordt ook wel ‘Het mooiste dorp van Frankrijk’ genoemd.

Dordogne; land van wijn en tabak

Bergerac is het centrum van wijn en tabak. De wijngaarden strekken zich aan drie kanten om de stad heen uit. Bergerac is een vrolijke stad met veel bloemen en parken. De binnenstad is een goed wandelgebied omdat het autovrij is. Er staan prachtige panden uit de 16e en 17e eeuw.

Elk jaar in juli is er een Table de Cyrano, vernoemd naar Cyrano de Bergerac, met vele lekkernijen uit de Périgord. Cyrano was overigens helemaal niet van adel. Hij werd pas twee eeuwen na zijn dood beroemd door het toneelstuk van Edmond Rostand.

Poort naar de valleien

Lalinde is de poort naar de valleien van de Dordogne en de Vézère. Hier vandaan rijdt u door prachtige natuur naar het Château Les Milandes.  Dit kasteel uit 1489 was in de jaren ’50 en ’60 de thuisbasis van zangeres Josephine Baker en haar 12 geadopteerde kinderen uit alle windstreken.

Josephine Baker stichtte het Village du Monde in het kasteel om aan te tonen dat mensen van verschillende kleur en ras prima naast en met elkaar kunnen leven.

Bastide Royale

Domme is een dorp uit de 13e eeuw met een groot grottenstelsel onder haar centrum. Dit toeristische dorpje torent meer dan 200 meter boven de Dordogne uit. Door haar ligging heeft u vanuit Domme een prachtig uitzicht over de rivier. U kijkt vanaf de Cingle de Montfort (de mooiste meander van de Dordogne) helemaal naar Beynac.

De Périgord Noir

De Périgord Noir is het donkere deel van de Dordogne door de dichte donkere bossen. Het is een kalksteenplateau tussen de valleien van de Dordogne en de Vézère. Dit is hét gebied in Frankrijk voor liefhebbers van truffels, noten en foie gras.

De Sixtijnse Kapel van de Prehistorie

Montignac is een van de belangrijkste stadjes in de Périgord. Het straatbeeld wordt beheerst door de hoge toren van het kasteel van de heren van Périgord. Montignac is natuurlijk vooral bekend van de Grotte de Lascaux, met meer dan 1500 muurschilderingen van oerossen en bizons uit de periode rond 16.000 jaar voor Christus.

Het is een van de belangrijkste vondsten uit de prehistorie, die door de lokale abt na ontdekking de Sixtijnse Kapel van de Prehistorie genoemd werd.

Kastelen in de Périgord

Zoals overal in de Dordogne staan ook in de Périgord Noir de nodige kastelen. Château Losse is een renaissance kasteel met sublieme tapijten en een schitterende tuin. Castel Merle is een prehistorische vindplaats met openluchtmuseum in Sergeac. In het dorpje St.-Léon-sur-Vézère staan het Château de la Salle en het Château de Clerans.

De Parel van de Dordogne

Sarlat-la-Canéda ligt in de bossen van de Périgord Noir. Dit stadje wordt de Parel van de Dordogne genoemd en is in de 9e eeuw ontstaan rondom een Benedictijner abdij. Sarlat is een stad van juristen, zoals Étienne de la Boétie. Hij inspireerde de grote filosoof Rousseau met zijn geschriften over vrijheid.

Sarlat is een perfecte plek voor kostuumfilms; onder andere Les Miserables werd er opgenomen. In de zomer is er een groot theaterfestival.

De Périgord Blanc et Vert

De Périgord Blanc et Vert zijn ongerept en bieden schilderachtige rivieren, luisterrijke kastelen en charmante oude steden. Eén daarvan is de statige hoofdstad van de Dordogne, Perigueux. Deze stad is heerlijk Frans door haar zuidelijke sfeer. Perigueux bestaat uit twee delen met Gallo-Romeinse monumenten in het westelijke deel, zoals de Tour de Vesonne en het Château Barrière.